Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najljepša plaža s crnim pijeskom na svijetu (FOTO)

Preuzmite sliku

Prema pričama, ovdje su nekad živjeli trolovi koji su pokušavali odvući svoje čamce na more, no uhvatilo ih je izlazeće sunce i pretvorilo u stijene.

Obala Reynisfjara, u blizini sela Vik u Myrdaluru, prekrivena je crnim pijeskom, a poznatija je u svijetu po svojim impresivnim stepenastim, piramidalnim stijenama od bazalta, zvanima Halsanef.

U moru su jednako spektakularno oblikovane stijene Reynisdrangar, a uz cijelo mjesto veže se zanimljiva legenda. Prema pričama, ovdje su nekad živjeli trolovi koji su pokušavali odvući svoje čamce na more, no uhvatilo ih je izlazeće sunce i pretvorilo u stijene.

 • S obzirom na to da između Reynisfjara i Antarktike više nema kopna, valovi su osobito jaki i nepredvidivi, pa su česte i nesreće sa smrtnim ishodom, a poginulim moreplovcima ovdje je podignut i spomenik.

  Selo Vik najjužnije je naseljeno mjesto na Islandu, smješteno na glavnoj cesti koja ide oko otoka, nekih 180 kilometara od Reykjavika. Ima svega 300-tinjak stanovnika, a najveće je mjesto u krugu 70 kilometara.

 • Selo se nalazi južno od ledenjaka Mýrdalsjökull koji je smješten na vrhu vulkana Katla. Njegova posljednja erupcija bila je 1918., pa mnogi strahuju da bi se uskoro mogla ponoviti. Erupcija Katle mogla bi izazvati poplavu dovoljno veliku da uništi čitav Vik. Jedino mjesto koje bi moglo preživjeti je crkva na vrhu brda, pa stanovnici svako toliko imaju vježbe u kojima trče do crkve na prve znakove erupcije.

 • Vik je najtoplije mjesto na Islandu, a prosječna mu je temperatura 5 stupnjeva Celzijusa. Također je i najvlažnije mjesto na Islandu s godišnjim prosjekom padalina 2,250 milimetara, što je čak 3 puta više nego u Reykjaviku.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,