Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mlijeko spremate u vrata frižidera? Evo zašto ga nikad ne biste trebali tamo držati

Preuzmite sliku

Temperatura u frižideru s vremenom može biti neusklađena, a također varira od mjesta do mjesta, što utiče na kvalitetu i dugovječnost vaše hrane.

Koje je mjesto s najvećim promjenama temperature?

Vrata frižidera, jer su najtoplija, a toplije temperature i česte promjene mogu dovesti do kvarenja hrane, posebno mlijeka i vrhnja.

Iako se mlijeko može savršeno uklopiti u vrata frižidera, toplije temperature mogu ga pokvariti prije nego što je popijete. Isto tako, potencijalno štetne bakterije rastu na toplijim temperaturama. Što je mlijeko duže izloženo toplini kuhinje, brže će rasti bakterije. Stoga nikada ne biste trebali spremati svoje mlijeko u vrata frižidera, već biste ga trebali držati u stražnjem dijelu hladnjaka na polici blizu sredine ili dna.

  • Vrući zrak se nalazi gore pa su donje police nekoliko stepeni hladnije nego gornje.  Što se tiče pretinaca na vratima, oni su savršeno mjesto za pohranu najmanje pokvarljive hrane koju imate, poput kečapa, senfa, umaka od soje, preljeva za salatu i džema.

    Ova hrana, iako je boljeg okusa ili traje duže kad je hladna, manje je kvarljiva, što znači da je manja vjerovatnost da će se pokvariti zbog toplijih temperatura u vratima frižidera. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,