Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mineralna voda, pjena za brijanje: Metode uz koje ćete uspješno ukloniti sve vrste mrlja s tepiha

Jedan od razloga zbog kojeg ljudi vole tepihe osim njegove topline i mekoće je to što se lakše održavaju od tvrdih podloga poput laminata i parketa.

Često usisavanje i povremeno ribanje obično su sve što je potrebno da bi tepisi izgledali novi i svježi. Međutim,  prije ili kasnije tepih će postati žrtva izlijevanja, prskanja, nereda i onoga što nađe na potplatama tvojih cipela. Srećom, postoje načini kako da što efikasnije otklonite neželjene mrlje s tepiha.

Tapkanje, ne ribanje

Kada se pojavi mrlja oduprite se porivu da je odmah krenete ribati jer to će napraviti kontra učinak i samo je dublje utisnuti u tepih. Umjesto toga, nježno tapkajte krpom, papirnatim peškirom ili spužvom na koju je prethodno naneseno sredstvo za čišćenje. Ovako ćete uspješno natopiti mrlju te nećete dodatno oštetiti vlakna tepiha snažnim ribanjem. Također, prilikom čišćenja mrlje uvijek krećite od vanjskog ruba prema unutrašnjem jer u suprotnom možete mrlju proširiti po tepihu.

 • Mineralna voda i ocat kao spas za ustajale mrlje

  Uz pomoć mineralne vode možemo ukloniti mrlje od piva i vina s tepiha tako da na krpicu za čišćenje izlijemo malo ove gazirane tekućine te njome natapkamo mrlju. Ako vidiš da djeluje, dodaj još malo mineralne te nastavi ovaj proces. S druge strane, ako je mrlja tvrdokorna, u posudici s raspršivačem pripremite otopinu koja će sadržavati jednak omjer octa i vode te njome našpricajte zamrljanu površinu. Ostavite da otopina djeluje 10-15 minuta te pređite suhom krpom kako bi se razgrađena mrlja upila, a potom ostatke lagano isperite uz pomoć tople vode. Na kraju očišćeni dio tepiha možete prekriti suhim peškirom i ostaviti preko noći kako bi apsorbirali vlagu.

  Krema za brijanje kao univerzalno sredstvo

  Pojedini eksperti vjeruju kako je najbolje sredstvo za čišćenje tepiha od svih mrlja  obična krema za brijanje. Nanesite kremu za brijanje izravno na mrlju i ostavite je da djeluje oko 30 minuta. Nakon što ona izreagira jednostavno zahvaćenu površinu prebrišite suhom bijelom krpom. Čišćenje možete dovršiti raspršivanjem spomenute 50:50 mješavine octa i vode.

 • Led vs. žvakaća guma

  Došli ste izvana, a niste ni primijetili da na potplatama imate zalijepljenu žvakaću gumu sve dok je niste ugledali na svom tepihu? Ako vma se desi ovaj scenarij rješenje problema potražite u svom zamrzivaču. Uzmite nekoliko kockica leda i pritisntei ih na žvakaću gumu 30 do 45 sekundi. Nakon što se ona smrzne, jednostavno je kašikom ili nožem ostružite s površine tepiha. Ako i dalje ostane prilijepljena za manji dio vlakana, jednostavno ih izrežite makzama, ali pazte da rez bude što bliže površini žvake kako bi odrezali što manje materijala.

  Masne mrlje nisu bauk

  Kako bi uklonili masne mrlje s tepiha u čašu tople vode stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa, ulijteotopinu u bocu s raspršivačem te namočite masnu mrlju. Zatim je prekrijte bijelom krpom, a ovisno o veličini i starosti mrlje, možda ćete  trebati ponoviti ovaj tretman više puta.

 • Peglom ukloni mrlje od voska

  Paljenje svijeća u kući može rezultirati kapljicom voska na tepihu koja se brzo stvrdne i ugradi u vlakna. Preporučuje se zagrijavanje voska natrag u polutekuće stanje kako bi ga uklonili, a to možete učiniti tako da mrlju od voska prekrijete peškirom te pređete zagrijanom peglom. Zgnječeni omekšali vosak potom možete jednostavno sastrugati nožem.

  Slatke muke

  U porodicama koje imaju djecu veća je vjerovatnoća da će u tepisima zaglaviti pokoji zalutali slatkiš. Kako bi ga uklonili možete ga prvo pokušati istrljati uz pomoć noža te zahvaćeno područje očistiti spužvicom koja je prethodno umočena u otopinu vode i sapuna. Važno je izvući sav šećer jer će inače to mjesto na tepihu lakše privući prljavštinu i nečistoće. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,