Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kupovina stana sa partnerom: Četiri nesuglasice na koje morate biti spremni

Preuzmite sliku

Generalno kupovina novog mjesta za zajednički život nije laka, ali dodatno otežavaju nesuglasice i manjak razumijevanja…

Spremni ste za kupovinu novog stana ili kuće. Šta raditi kada se desi sukob mišljenja, različitih stavova i ukusa kada je u pitanju njeno uređivanje? Prema novim istraživanjima čak 60% parova je priznalo da je tenzija znatno velika tokom kupovine zajedničke imovine, a koje su to česte svađe i načini na koje ih možete riješiti – možete saznati u nastavku teksta…

1. Novac – banka, krediti, dugovi

Voditi računa o novcu i velikoj količini brojeva ponekad može biti teško, pogotovo kada želite da se opustite i kreirate za sebe idelano mjesto za življenje. Međutim, podizanje stambenih kredita (što je uglavnom slučaj u današnje vrijeme kada se kupuje novi stan) zahtijeva da budete na istoj finansijskoj liniji, ali i da budete spremni da zajedno izdvajate veliku količinu novca. Prije konačne odluke, obavezno otvoreno porazgovarajte o svojim mogućnostima, finansijama i željama vezanih za novi dom. Obuhvatite svaku potrošnju jer će vam to biti velika olakšica.

2. Izgled i lokacija novog doma

Vaš dragi želi skroman dom za vas dvoje, ali ste vi ipak zainteresovani za veliku kvadraturu. Želite da budete u ili blizu centra grada, dok on želi prigradsko naselje i veliko dvorište. Ovdje je bitna komunikacija i kompromis. Slušajte jedno drugo i pokušajte da razumijete drugu stranu. Pronađite zajedničko rješenje koje će udovoljiti potrebe i vas i vašeg partnera.

3. Veličina doma

Uglavnom se mnogi vode razmišljanjem da je veće bolje, što nije tačno. Razmislite samo koliko bi vam trebalo vremena da sve očistite, namjestite, razmjestite… Ne isplati se, zar ne? Popričajte sa partnerom o tome koliki prostor vam je zaista potreban i investirajte u prostor koji će tome odgovarati.

4. Vrijeme za sređivanje

Neki ljudi vole da posvete vikende uređivanju doma i njegovom kompletnom sređivanju i pravljenju novog razmještaja i dijelova namještaja. Možda vi to volite, a možda i ne, ili vi volite, a vaš partner ne. U svakom slučaju treba da iznesete na papir šta biste htjeli sami da uradite i koliko vremena želite da posvetite sređivanju i preuređivanju vašeg novog doma. U ovo naravno spadaju i finansijske mogućnosti na koje nikako ne treba da zaboravite. Bitno je da se ne zalijećete. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,