Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Korisni savjeti kako možete pomoći svom djetetu u obavljanju domaćih zadataka

Preuzmite sliku

Bilo je i više nego dovoljno rasprava o tome je li domaći zadatak koristan za dijete, a istraživači su primijetili da može poboljšati samodisciplinu i vještine samostalnog rješavanja problema, piše Bright Side.

Istovremeno je važno stvoriti pravo okruženje za dijete koje će učiti kod kuće kako bi maksimaliziralo ishod i pomoglo mu u postizanju ciljeva, prenosi Tuzlanski.ba.

Ostavite njihovu omiljenu muziku uključenu

Možda se čini da bi muzika bila faktor koji odvlači pažnju, ali neki stručnjaci kažu da to nije nužno slučaj. Neka djeca dobro rade domaće zadatke kad je radio uključen i kad svira njihova omiljena muzika. Muzika čini proces učenja manje bolnim i može čak motivisati djecu. Naravno, to ovisi o vrsti muzike i njenoj glasnoći.

 • Dakle, muzika s tekstovima može ometati. Instrumentalna i klasična muzika ne mogu vas učiniti pametnijima, ali mogu imati umirujući efekt koji se naziva i “Mozart efekt“.

   Nađite određeno mjesto za obavljanje domaćih zadataka

  Nađite određeno mjesto gdje ćete raditi domaće zadatke tako da vam to postane navika. Može biti u kuhinji, trpezariji ili spavaćoj sobi. Televizor bi trebao biti isključen, jer će to omesti dijete, jer multitasking šteti performansama. U ovom slučaju, bolje je ostaviti radio uključen.

 • Sva potrebna oprema trebala bi biti na stolu, tako da dijete neće prekidati svaki put kad mu treba olovka određene boje. Možete ostaviti malo vode, tako da vaše dijete neće imati izgovor da ustaje i prekida rad.

   Odredite određeno vrijeme za obavljanje domaćih zadataka

  Trebali biste postaviti uobičajenu rutinu za domaći zadatak. Raspored vam pomaže da izvršite sve svoje zadatke. Vaše dijete može svaku večer raditi domaće zadatke u svojoj sobi nakon večere. Ponekad će im možda trebati neko drugo vrijeme, zbog dodatnih aktivnosti poput sporta.

  Također biste trebali zapamtiti da se uobičajena trajna pažnja tokom obavljanja zadatka kreće od oko 5 minuta za dvogodišnje dijete do najviše oko 20 minuta za stariju djecu i odrasle. Možete dopustiti djetetu da pravi planirane pauze kao nagradu za završetak cijelog jednog dijela posla.

   Postavite posebna pravila o korištenju mobilnih telefona tokom “radnog vremena”

  Prema istraživačima, djeca koja koriste digitalne medijske uređaje 2 do 4 sata dnevno „imala su 23 posto manje šansi da uvijek ili obično završe domaću zadaću, u odnosu na djecu koja su potrošila manje od 2 sata konzumirajući digitalne medije“.

 • Korištenje telefona za vrijeme učenja trebalo bi biti dopušteno samo ako je potrebno nazvati školskog kolegu i razgovarati o izazovnim domaćim zadacima. Možda će im trebati i određena aplikacija za sve na čemu rade.

  Samo pomoć rješava probleme s domaćim zadacima koje vaše dijete ne može samostalno riješiti

  Ništa kriminalno nije u tome što pomažete djetetu u obavljanju domaćih zadataka, ali to trebate učiniti samo kada vaše dijete ne može riješiti problem. Ako vaše dijete to može učiniti samo, izbjegavajte pomoć.

 • Također je presudno da vaša pomoć bude mirna i vesela. Galama i vikanje mogu pogoršati situaciju. Dajte pozitivne komentare. Ne pokušavajte sami dovršiti zadatak, već zamolite dijete da ga ponovno pročita naglas, a zatim objasnite svojim riječima.

  Predložite kratku pauzu ako je vaše dijete zapelo

  Normalno je da zapnete, pogotovo ako ste već umorni. Ako vaše dijete ima problema, napravite kratku pauzu kako bi mu mogli pomoći da se fokusira. Stručnjaci predlažu da imate 10 minuta za nešto zabavno ili aktivno. Tada možete nastaviti pokušavati riješiti problem.

  Čitajte zajedno

  Vrlo je praktično i pametno pomoći djetetu da nauči pokazujući vlastiti primjer. Dobro je čitati zajedno, posebno kada vaše dijete prvi put kreće u školu. Čak i kasnije, kad postanu stariji, to i dalje možete raditi ako se vašem djetetu to sviđa.

 • Pokažite im da ste i vi čitali. Možda vaše dijete ovo ne vidi jer to radite samo u svojoj spavaćoj sobi sa zatvorenim vratima kada svi spavaju.

  Zamolite dijete da svoje zadatke postavi redoslijedom kojim bi to željelo raditi

  Ključno je potaknuti djecu da objasne svoj način razmišljanja. U ovom slučaju, oni osjećaju kontrolu nad svojim zadacima i vlastitim stilom rada. Kao dobar primjer možete razgovarati o zadatku koji bi prvo željeli obaviti.

  Ponudite nagrade

  Stručnjaci predlažu da imate svoj sistem nagrađivanja. Kao primjer možete postaviti pauze za korištenje telefona. Svaka naša sesija učenja može se razbiti 15-minutnim pauzama. Tokom njih vaše dijete može razgovarati s prijateljima i opustiti se. Također možete stvoriti vlastiti sistem nagrađivanja prema interesima vašeg djeteta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,