Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koje kućanske poslove možete dati djetetu ovisno o dobi?

Preuzmite sliku

Djeca koja sudjeluju u kućanskim poslovima bit će uspješnija kasnije u životu, tvrdi Julie Lythcott-Haims, autorica knjige How to Raise an Adult. Iako ne postoji određena dob kad vam djeca trebaju početi pomagati u kući, stručnjaci smatraju da to može biti već od druge godine. Dobra vijest je što mališani često vole kada dobiju priliku pomoći mami i tati. 

“Malo dijete voli krpu za prašinu i kopirat će svoje roditelje. Učenje ovih vještina u ranoj dobi pripremit će ih za cijeli život”, izjavila je stručnjakinja za čišćenje Lynsey Crombie.

Ipak, roditelji ne bi trebali djeci govoriti da nešto nisu dobro učinila jer to nije dobro za njihovo samopouzdanje, prenosi index.hr.

“Tako i smanjujete šanse da će vam dijete htjeti pomoći u budućnosti. Nemojte biti kritični, dajte djetetu priliku da nešto nauči. To je za njih zabavno i uzbudljivo iskustvo”, tvrdi Sophie Giles, savjetnica za roditeljstvo i ponašanje.

Stručnjaci su popisali i koje kućanske poslove možete dati djeci ovisno o njihovoj dobi.

Od 2. do 5. godine

Sudjelovanje u kućanskim poslovima za dvogodišnjake i trogodišnjake više se odnosi na saradnju. Djeca vam mogu pomoći oko namještanja kreveta, spremanja igračaka i knjiga, stavljanja prljave odjeće u korpu za veš i brisanja površina krpom.

Djeci u dobi od četiri i pet godina kućanski poslovi mogu pomoći i u mentalnom razvoju. Mogu isprobati stvari poput pomaganja s pranjem veša i slaganjem čarapa ili razvrstavanja otpada za recikliranje.

Od 5. do 10. godine

Mali zadaci čine da se djeca osjećaju dobro i pomažu im da razviju samopouzdanje. Dobra opcija je da dijete u ovoj dobi uključite u pripremu obroka tako da postavi stol, očisti stol nakon jela, pomogne u osnovnoj pripremi hrane, uključujući pranje voća i povrća ili posuđa (uz nadzor).

Također ih možete zamoliti da pomognu oko hranjenja kućnih ljubimaca, pražnjenja otpada, pražnjenja mašine za veš, zalijevanja biljaka ili usisavanja.

Djeca u dobi od 8 do 10 godina mogu početi učiti o razvrstavanju prljave odjeće u smislu da odrede šta je svijetlo, a šta tamno.

Od 10. do 13. godine

U ovom periodu dijete će trebati malo više motivacije, ohrabrivanja i nagrađivanja. Svakako krenite od toga da dijete održava svoju sobu čistom i urednom, a potom ga zamolite da vam pomogne oko poliranja namještaja, pranja prozora, stavljanja opranog veša u sušilicu, usisavanja, pranja poda, čišćenja kuhinje i kupatila, uređivanja vrta te skidanja prljave posteljine s kreveta.

Ovo je vrijeme i kada dijete možete početi učiti o kućnom budžetu i novcu te ga uključiti u nabavku namirnica.

Tinejdžeri

Prema stručnjacima, tinejdžeri bi trebali biti u stanju nositi se sa svim zadacima koje im dodijelite, od kuhanja do planiranja obroka, košnje travnjaka i pranja automobila. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,