Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koja je najbolja temperatura za pranje posteljine i uštedu novca

Preuzmite sliku

​Nema ničeg ljepšeg i prijatnijeg nego kada na kraju dugog radnog dana ili drugih obaveza, legnete u udoban krevet između čiste i mirisne posteljine.

Higijena posteljine nije samo važna za dobar odmor, ona je takođe i iznad svega pitanje zdravlja našeg tijela, piše Novi list.

Među posteljinama se, naime, gnijezde prašina, grinje (koje polažu jajašca i razmnožavaju se upravo između vlakana tkanine), ali i bakterije i mrtve ćelije iz našeg tijela. Ukratko, lijepa mješavina materija i mikroorganizama koji mogu da naruše naše zdravlje – naročito ako patimo od alergija, bolesti disajnog sistema ili ako imamo vrlo osjetljivu kožu.

To znači da najveću pažnju moramo da posvetimo čišćenju posteljine, što takođe mora da bude vrlo često.

Posteljinu treba mijenjati jednom nedjeljno – češće ako spavamo s kućnim ljubimcem, a rjeđe ako ne spavamo u svom krevetu svaku noć. Pranje posteljine u mašini za veš na maksimalnoj temperaturi možda se čini kao idealno rješenje za uništavanje bakterija i grinja, ali ovaj izbor predstavlja veliki energetski trošak, a vrlo često je to trošak koji bi mogli i da izbjegnemo.

U stvari, moderni deterdženti garantuju visoke standarde higijene i čistoće čak i pri niskim temperaturama (30°C do 40°C) ili čak i uz hladno pranje.

To se prevodi u nižu potrošnju energije pri korišćenju mašine za veš, kao i znatnu uštedu na računima, bez odricanja od čiste i dezinfikovane posteljine svaki put.

Pranje na visokim temperaturama ne samo da je skuplje, već i više zagađuje, upravo zato što zahtjeva veću potrošnju električne energije da se voda zagrije. Takođe, česta pranja vrlo vrućom vodom mogu uticati na kvalitet naših posteljina (i, uopšteno, veša) – zato ih je najbolje izbjegavati ako želimo dugo da zadržimo svoju posteljinu u dobrom stanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,