Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako ukloniti ogrebotine sa nehrđajućeg čelika uz ova 3 savjeta

Preuzmite sliku

Od rerni i sudopera do frižidera i mašina za pranje sudova, pa čak i tosteri i mikrotalasne pećnice – danas velika većina domova ima makar jedan uređaj u kuhinji koji je napravljen od nehrđajućeg čelika.

Ova legura nastala od čeličnog otpada koji se topi i mješa sa metalima kao što su hrom ili nikl, veoma je popularna jer je otporna na koroziju i toplotu, jednostavna za proizvodnju, i potpuno može da se reciklira.

Iako lijep na oko i veoma praktičan, nehrđajući čelik stalno mora se čisti, naročito od otisaka i mrlja koji se veoma uporno zadržavaju na njemu.

Dobra vijest je da se lako čisti bez oštećenja, međutim, kada je u pitanju grebanje materijala, održavanje nehrđajućeg čelika može da bude prilično izazovan posao.

The Spruce iz tog razloga predstavlja tri laka koraka kako možete da uklonite nastale ogrebotine.

Prvo očistite površinu

Uvjerite se da je površina od nehrđajućeg čelika očišćena od masti i prljavštine prije nego što počnete da radite na dubokim ogrebotinama. Operite površinu sa sapunicom.

Koristite fini brusni papir

Papir ćete prije toga natopiti u vodi nekoliko minuta. Omotajte brusni papir oko bloka za brušenje tako da postoji jednak pritisak na površinu metala. Koristite lagani dodir i nikada ne trljajte u krug.

Očistite i polirajte površinu

Kada ste završili sa brušenjem, očistite površinu sirćetom i vlažnom krpom od mikrovlakana. Pažljivo ispolirajte mjesto da biste uklonili sve opiljke. Dodatno polirajte površinu uljem kako bi vratili sjaj aparatu, piše Telegraf.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje