Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako izabrati zaručnički prsten?

Preuzmite sliku

Jedan od komada nakita kojeg čuvamo godinama svakako je zaručnički prsten, često raskošniji od vjenčane burme, stoga pri odabiru treba paziti da je klasičan i da se slaže sa stilom buduće mladenke.

Izbjegavajte trendove koji traju kratko, za razliku od vašeg nakita.

– Trendovi dolaze i odlaze, ali prsten bi vas trebao predstavljati uvijek, bez obzira na godine, modu i dob. Ružičasto zlato je možda danas u trendu, no vjerovatno neće biti za desetak godina – ističe Lindsay Reinsmith, suosnivačica kompanije Ada Diamonds za Bridal Guide.

Trendovi u nakitu lijepi su za vidjeti, no ovaj komad nakita trebao bi biti iznad promjenjivog karaktera mode.

 • – Postoji razlog zašto određeni dizajn, kao na primjer samo jedan kamen u središtu prstena nazivamo – bezvremenskim. Također treba paziti s obojenim kamenjem, kako prsten ne bi izgubio na modernosti za par sezona. Upravo zato, dijamanti su ovdje najbolji izbor, a ako želite dodati boju, neka to bude na suptilan način – kaže Kaeleigh Testwuide, osnivač i vlasnik kompanije “The Diamond Reserve”.

  Razmislite o trajnosti. Ako želite da vaš prsten bude zaista bezvremenski, mora izdržati i fizički test vremena.

  – Izbjegavajte previše tanašne, osjetljive kreacije. Iako super tanak dizajn dobro izgleda na Instagramu, on ne podnosi godine nošenja. Dijamanti su najtvrđi materijal na zemlji, ali plemeniti metali poput zlata i platine mogu se usred istrošenosti saviti ili slomiti – savjetuje stručnjak.

  Ukoliko birate kamenje u boji, treba znati da svaki od tih detalja treba posebnu pažnju i brigu, kako se ne bi istrošio i izgubio na ljepoti i vrijednosti, prenosi 24sata.hr.

 • – Primjerice, opal može lako puknuti ako je izložen naglim promjenama temperature ili nedostatku vlage u zraku. Smaragde ćete možda trebati nekoliko puta namazati uljem te ih je potrebno čistiti kod profesionalca – savjetuje Testwuide.

  Uložite u dobar, postojani kamen, neka on bude kvalitetniji, duže će trajati.

  – Iako je moguće s vremenom i zamijeniti kamen na prstenu, to vas na kraju može previše koštati, stoga uložite u sam kamen, neka on bude kvalitetniji i neka “nosi” dizajn čitavog prstena – tumači stručnjak.

  Također, česta greška koju parovi rade je želja da zaručnički prsten bude pretjerano ukrašen i raskošan.

  – Da, tu imamo niz detalja i ukrasa, no činjenica da vam ne treba sve to, fokus mora biti na jednom detalju, onda je prsten elegantan i klasičan, a pritom uvijek izgleda odlično – zaključuje Matthew Kaufmann, suosnivač kompanije JK & Co. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,