Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kada je uselio u kuću primijetio je neravninu u podu: Već 30 godina iskopava zemlju iz bunara – u dnevnom boravku

Preuzmite sliku

Punih 30 godina Colin Steer iz Plymoutha krči put kroz zatrpani bunar iz 16. stoljeća i nada se da se na njegovom dnu nalazi zakopani blago…

Colin Steer (67) proveo je godine vadeći zemlju iz srednjovjekovnog bunara, ne bi li u njemu pronašao ćup pun zlata. No penzioner iz engleskog Plymoutha rupu nije iskopao u svom dvorištu ili na kakvoj livadi nego u dnevnom boravku vlastitog doma. Colin se sa suprugom i djecom u viktorijansku kuću iz 19. stoljeća uselio još prije 30 godina. Neobična neravnina u podu odmah im je upala u oči.

 • Sanjajući blago, muž se jednog dana napokon primio krampa i lopate te je ubrzo otkrio da se ispod sofe nalazi stari, zatrpani bunar. Istorijski nacrti pokazuju da je bunar na ovom mjestu stajao i u 16. stoljeću.

  Kopao bi on i dalje no supruga ga je natjerala da zatrpa rupu kako u nju ne bi upalo neko od njihovo troje djece.

  Djeca su s godinama narasla, a kad je Colin 2011. otišao u penziju, opet se primio posla i dao u potragu za zlatom o kojem je razmišljao sve te godine, sjedeći na sofi iznad zatrpanog bunara, prenosi Večernji list.

  Uz pomoć komšija počeo je izvlačiti zemlju pomoću kante na užetu. Prvo je na metar i pol dubine naišao na drveni mač umotan u kožu. Potom je naišao i na neka njemačka eksplozivna sredstva.

 • Čak je u rupu ugradio svjetlo i osigurao je vratašcima no sve je stalo kad je naišao na podzemne vode. To ga je usporilo u namjeri da kopa dalje, ali još ne odustaje od želje da otkrije šta se nalazi na dnu bunara.

  – Volio bih da sam Doktor Who, da imam Tardis kojim bih otputovao kroz vrijeme u prošlost i otkrio šta se krije dole, kaže Colin Steer, i dalje maštajući o blagu, piše Mail Online. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,