Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jenga, šah, puzzle: Različite igre koje mogu poboljšati razvoj i intelekt vašeg djeteta

Preuzmite sliku

Iznenadili biste se koliko velike koristi igra može imati za djecu i koliko pomaže u njihovom razvoju, piše Bright Side.

Na primjer, ako se vaše dijete voli igrati doktora, moglo bi pokazati puno više empatije prema drugoj djeci. Ili ako se vole igrati šminkom, to bi im moglo povećati samopoštovanje kad napune tinejdžerske godine, prenosi Tuzlanski.ba.

Igranje doktora može učiniti da vaše dijete bude više empatično

Pretvaranje tokom igranja može biti izvrstan alat za razvoj mozga, kao i za socijalni i kognitivni razvoj. Može pomoći u djetetovim socijalnim i jezičkim vještinama, poboljšati maštu i proširiti znanje o tome kakav je svijet. Igranje doktora jedna je od mnogih igara s ulogama s kojima se naša djeca mogu zabavljati, a osiguravanje da su njihova omiljena lutka ili igračka zdrave moglo bi im pomoći da postanu puno empatičniji kada postanu stariji.

 • Ostale pogodnosti pretvaranja uključuju razvoj:

  Kreativnost i mašta

  Bolje samopoštovanje

  Empatija

  Vještine razmišljanja

  Socijalne vještine

  Dobro mentalno zdravlje

  Jezičke i komunikacijske vještine

   „Pogodite ko“ pomaže djeci da razviju logično razmišljanje i podučava opisnim vještinama

  Igra “Pogodi ko” ima mnoge važne obrazovne prednosti za našu djecu. Osim osnovnih pogodnosti ovih igara, poput izmjenjivanja, slijeđenja pravila i sportskog ponašanja, igra također može:

  Naučiti djecu kako da razlikuju boju

  Naučiti djecu kako prepoznati suprotnosti, kao što su „velika usta“ i „mala usta“

  Naučiti djecu opisnim vještinama, poput opisivanja crta lica i kose

  Poboljšati artikulaciju

  Razviti logično razmišljanje

  Igranje šminkanja moglo bi podići samopoštovanje vašeg djeteta

  Igranje šminkom moglo bi se godinama kasnije pokazati vrlo važnim za samopoštovanje vašeg djeteta. Igranje šminkanja može doprinijeti rastu samopouzdanja, jer će se vaše dijete osjećati uključeno u ono što radite, zabaviti se sudjelujući u aktivnosti sa svojom omiljenom osobom, privući puno pažnje i dobiti pohvale za dobro obavljen posao.

 • “Jenga” uči našu djecu strpljenju i može poboljšati donošenje odluka

  Jenga zahtjeva puno koncentracije, poboljšava koordinaciju oko očiju i ruku i donošenje odluka, a ideja igre je naučiti našu djecu strpljenju. I ne samo to, već je prema ovoj studiji Jenga dobra za trening mozga i mogla bi promovirati i poboljšati kognitivne performanse.

  Slagalice mogu spriječiti kognitivno starenje

  Slagalice su jedna od najboljih igara za igranje s djetetom – ne samo što su zabavne, već aktivnost može u velikoj mjeri uticati na kognitivne sposobnosti. Također smanjuju šanse za razvoj mentalne bolesti, poput gubitka pamćenja, demencije ili Alzheimerove bolesti.

 • Šah će djecu naučiti strategiji i rješavanju problema

  Šah je još jedna vrlo korisna dječja igra. Naravno, potrebna je velika strategija, rješavanje problema i kritičko razmišljanje, ali prema ovoj studiji, to bi moglo pomoći i u bržoj obradi informacija.

  “Vojni brod” može poboljšati logično i kritičko razmišljanje

  Bojni brod zahtijeva puno razmišljanja, kritičkog razmišljanja i logike. Morate napraviti puno izbora, shvatiti gdje ćete pucati, pratiti svoje vojnike i donijeti odluke gdje ćete smjestiti sljedeće. Sve ove pogodnosti razlog su zašto je ova igra tako dobra za djecu.

 • “Scrabble” obogaćuje rječnik djece i može poboljšati pamćenje

  Scrabble obogaćuje dječji rječnik, poboljšava pamćenje, a prema ovoj studiji, oni koji puno igraju Scrabble koriste drugačiji dio svog mozga dok donose leksičke odluke od onih koji ga ne igraju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,