Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jedna od najhumanijih priča: Kako je u Hollywoodu prodao sve što je imao i otišao da brine o siromašnoj djeci

Preuzmite sliku

Prije desetak godina u Phnom Penhu tokom snimanja filma, 86-godišnja Kambodžanka povukla je za ruku tadašnjeg izvršnog direktora iz Hollywooda i odvela ga da vidi troje djece koji spavaju na deponiji, oboljeli od tifusa.

Onda mu je zazvonio telefon i sa druge strane čuo je tužni glas popularnog glumca koji je bio nesretan jer u privatnom avionu nije bila obezbijeđena voda koju on voli da pije. “Moj život ne treba da bude tako težak”, rekao je glumac u uho direktoru koji je gledao kambodžansku djecu koja se u najsurovijim uslovima bore za život.

Tako je i došlo do toga da Scott Neeson, bivši lider kompanije “20th Century Fox International” napusti Hollywood.

Prodao je vilu, Porsche i jahtu i vratio se u Kambodžu kako bi tamošnjoj djeci obezbijedio krov nad glavom, nahranio ih i edukovao.

  • Scott se trenutno brine za više od 1.000 kambodžanske djece i njihove porodice. Samo u 2015. godini iškolovao je 2.257 djece, izgradio 180 kuća, izliječio skoro 40 hiljada najsiromašnijih, a u okviru njegovog programa bezbjedno i zdravo je došlo na svijet 914 djece, prenosi Radioaktivni komarac.

  • Neeson je u trenutku kada je dao otkaz zarađivao milion dolara godišnje (plus bonusi), a sada nosi počasnu očinsku titulu u brojnim kambodžanskim porodicama. Veći dio novca uložio je u osnivanje humanitarne organizacije u kojoj sada zarađuje 87 hiljada dolara godišnje.

  • Donirao je pola miliona dolara da bi se osnovala posebna organizacija za zaštitu djece od seksualne eksploatacije i prisilnog rada, a 120 hiljada dolara otišlo je na račun neprofitne organizacije koja se trudi da riješi krizu globalnog zagrijavanja.

  • Za mnogu djecu se ne zna kada su rođena, pa je Scott za sve njih organizovao da 1. januar bude dan rođendana i tada svi zajedno slave.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,