Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Izgubila 11-mjesečnog sina zbog jednog balona: Nije znala koliko su baloni opasni, pa sada upozorava i druge roditelje…

Preuzmite sliku

Ashleigh i Jesse Chapman izgubili su svog 11-mjesečnog sina Heatha samo zbog jednog balona…

Gotovo da ne postoji rođendanska proslava bez šarenih balona – u svim bojama i oblicima. No, oni su istovremeno i iznimno opasni. Statistika kaže da svakog dana umre oko 40 beba mlađih od 5 godina nakon što se počnu gušiti ili nakon što su progutali neki opasan predmet.

Priča Ashleigh i Jesse Chapman, mogla bi vas potaknuti da jako pazite kada djeci dajete balone.

Ashleigh je imala samo 17 godina kada je ostala trudna, dok je njen dečko Jesse Chapman imao 20. Ona je studirala pedijatriju, a on je bio rudar.

Preselili su se u bakin stan koji se nalazio pokraj stana Jessejevih roditelja. U aprilu 2020., nakon 28 sati trudova, rodio se njihov sin Heath.

 • “Trenutak kada sam ga prvi put uzela u ruke bio je jednostavno neodoljiv. Uživala sam u ulogi majke. Obožavala sam njegove oči koji su mijenjale boju od lješnjak-smeđe do plavo-sive, u krug. Bio je dobra beba. Plakao je samo kada bih ga stavljala u krevetić. Jesse se šalio kako ništa ne želi propustiti. Bio je iznimno napredan. Prohodao je s devet mjeseci i bio je vrlo znatiželjan. Njegove okice su pratile sve što se oko nas zbiva. Ubrzo je postao ovisan o televiziji. Sakrili bismo daljinski upravljač te je uskoro igra skrivača postala njegova omiljena igra, u kojoj bi redovno pobjeđivao. Volio je lupati po stvarima drvenom kašikom te okolo bacati balone”, opisivala je Heatha Ashleigh.

   Odjednom, srušio se cijeli njihov svijet

  “Deset dana prije njegova prvog rođendana, probudili smo se kao i obično. Jesse je rekao kako će se pobrinuti za njega, dati mu bočicu, promijeniti pelenu te otići na posao. Spremila sam mu doručak, a zatim smo se igrali do ručka. Ostavila sam ga da se nastavi igrati sam kako bih sebi spremila ručak. Kako je naš dnevni boravak bio povezan s kuhinjom, začula sam jedno kašljanje, no nisam reagovala. Potom, začula sam drugo i treće koje je zvučalo kao gušenje. Dozvala sam ga i potrčala prema njemu. U dnevnoj sobi sam vidjela svoje dijete licem okrenuto prema podu, nepomično. Dozivala sam ga, vrištala i pokušala mu gurnuti prste u usta pomislivši da je nešto progutao. Iako su mu usta bila puna sline, nisam ništa osjetila”, priznala je Heathova majka.

  Začuvši je, na vratima se pojavila i njena šogorica Erynn.

  Kako je u to vrijeme studirala pedijatriju, odmah je započela reanimaciju, govoreći Erynn da odmah zove hitnu. U roku dvije minute stigla je hitna pomoć. Ashleighina reanimacija nije upalila, kao niti defibrilator.

  Ljekari su proglasili Heathovu smrt.

 • Sedmicama nakon dječakove smrti, patolog je ponovo nazvao roditelje govoreći im kako je na dnu dječakovog dušnika pronađen balon, piše The Sun.

  “Nismo mogli vjerovati što čujemo. Sve smo maknuli. Baterije, sitnice kojima se mogao ugušiti, različite otrove, niko nije razmišljao o balonima”, rekla je Heathova mama.

  Iako nije razmišljala o tome da se djeca mogu ugušiti balonom, čim je počela istraživati, otkrila je da se čak 43% smrtnih slučajeva dogodi upravo zbog jednog balona.

  Iako na svakom pakovanju postoji znak opasnosti od gušenja, niko ne bi pomislio da je gušenje toliko česta pojava.

  “Odlučila sam, zbog uspomene na Heatha, dizati svijest o opasnosti od balona. Nisam željela da druga majka prođe ovaj pakao koji sam sama prošla. Heathov prvi rođendan provela sam u suzama. Umjesto torte, birala sam sanduk za svoju bebu. Sve što sada mogu je pobrinuti se da se drugim roditeljima ne dogodi isto”, objasnila je neutješna Ashleigh. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,