Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: Žene koje žive same su sretnije od žena u vezama

U proteklih nekoliko desetljeća uveliko se promijenio položaj žena u društvu. U ženu koja je prešla 30., a sama je i nisu joj prioritet muž i djeca, više se ne upire prstom.

Danas, više, nego ikada prije, žena može biti šta želi, a prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji 2017. više od 60% ih želi biti sama. Rezultati su pokazali da je 61% žena koje su bez partnera zadovoljno i sretno svojim statusom, dok isto kaže 49% muškaraca. Čak 75% žena priznaje da u proteklih godinu dana nije aktivno tražilo vezu. A evo zbog čega su žene sretnije kada su same.

 • Imaju više vremena za sebe

  Nakon što izađu iz dugogdišnje veze i oporave se od prekida, žene najviše cijene vrijeme koje su dobile za sebe. Na raspolaganju im je svo vrijeme ovog svijeta i vrlo pažljivo biraju na koga će ga trošiti. Postaju sebi najbolje društvo.

  Fokus im je na onome što uistinu žele

  Većina žena kad ulazi u brak i osniva porodicu odriče se svojih snova. U želji da učini sretnima bližnje, žrtvuje svoju sreću i s vremenom gubi sebe. S druge strane, slobodne žene imaju zadaću posvetiti se sebi i izgraditi se, zbog čega postaju sretne.

 • Nije ih briga šta drugi misle

  Kada ste neovisni, prestajete razmišljati o tome šta okolina misli o vama i prestajete se ponašati u skladu s onime šta mislite da će ljudi reći. Uzdate se u sebe i to je najbolje što vam se može dogoditi. Vi ste mjerilo svih stvari i jedini kritičar sebi. Zbog toga se osjećate dobro i živite u skladu sa svojim željama i potrebama.

  Jačaju veze s drugima

  Kada ste u ozbiljnoj vezi s partnerom, prirodno je da najviše vremena provodite s njim. Zbog toga će neminovno patiti ostali odnosi, kako porodični tako i oni prijateljski. Kada ste sami jačate te veze. Prijateljstva postaju dublja i kvalitetnija, češće se družite s roditeljima, sestrom, braćom. Gradite i obnavljate svoj zajednicu u koju ćete možda jednog dana opet pustiti nekoga posebnog.

 • Više putuju i manje se brinu

  Biti sam čini nas jačima. Pomaže da svijet vidite iz druge perspektive, da ga doživite na autentičan način. Putovati solo pravi je doživljaj. Otkrit ćete da ste sami sebi najbolje društvo. Zadovoljne i ispunjene žene, koje su pronašle svoju svrhu, kada se zaljube mogu ostvariti zreli odnos u kojem se neće morati odreći ni djelića sebe, već će ih druga osoba obogatiti, a i one nju. (rtl.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,