Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanja pokazala da zaposlene majke odgajaju uspješniju djecu

Preuzmite sliku

Imate grižnju savjesti svaki put kada ostavljate dijete u vrtiću i odlazite na posao?

Najnovija istraživanja pokazuju da više ne morate osjećati krivnju jer vaše dijete ima mnogo koristi upravo zahvaljujući vašoj zaposlenosti, a evo zašto.

Iako je tačno da djeca, pogotovo u najranijoj dobi, trebaju što više vremena za povezivanje s roditeljima, u idealnom svijetu to bi vrijeme bilo neograničeno. Međutim, većina se majki nakon godinu dana primorana vratiti na posao, a svoje dijete ostaviti na čuvanju. U tim se trenucima često javlja grižnja savjesti, ali nerijetko i osuđivanje okoline koja smatra da bi “prave” majke trebale biti kod kuće, a ne raditi i imati karijeru.

Ipak, kako pokazuju istraživanja, postoji mnogo dobrih strana zahvaljujući kojima zaposlene majke utječu na svoju djecu te im predstavljaju odličan uzor. The New York Times piše kako djeca zaposlenih majki zbog toga imaju mnogo koristi u kasnijoj dobi, bez obzira na to radi li se o kćerima ili sinovima.

U istraživanju u kojem je sudjelovalo 50 hiljada odraslih u 25 zemalja, kćeri zaposlenih majki imale su višu razinu obrazovanja, većina ih je bila zaposlena, i to na visokim pozicijama, te su zarađivale više od onih žena kojima majke nisu bile zaposlene, bilo to u njihovom djetinjstvu ili kasnije. 

S druge strane, zaposlenost majke nije utjecala na karijeru njihovih sinova. Kako tvrde autori provedene studije, to nimalo ne čudi jer se od muškaraca općenito očekuje da rade, ali je istraživanje zato pokazalo da su sinovi zaposlenih majki više vremena proveli brinući se o djeci i o kućanskim poslovima nakon povratka s posla. 

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da kćeri zaposlenih majki zarađuju 23 posto više od kćeri majki koje su ostajale kod kuće, dok su sinovi trošili sedam i pol sati tjedno više na brigu o djeci i 25 minuta više na kućanske poslove.

”Zaposlene majke često imaju osjećaj krivnje i grižnje savjesti jer misle da će njihovoj djeci biti puno bolje ako ostanu s njima kod kuće, ali ono što smo primijetili po rezultatima istraživanja jest da njihova djeca imaju mnogo koristi ako majke neko vrijeme provedu na poslu”, objašnjava Kathleen McGinn, profesorica na Harvardu i autorica spomenute studije.

U svakom slučaju, novo istraživanje predstavlja razbijanje predrasuda s kojima se još uvijek suočavaju zaposlene majke te značajan pomak u boljem razumijevanju odnosa između posla i porodice. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,