Ponedjeljak, 1. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iranska “zombi Angelina Jolie” osuđena na 10 godina zatvora

Preuzmite sliku

Iranska Angelina Jolie, Sahar Tabar, osuđena je na 10 godina zatvora, piše The Guardian.

19-godišnja Tabar, čije je pravo ime Fatemeh Khishvand, uhapšena je prošle godine zbog svojih aktivnosti na društvenim mrežama. Optužena je za “moralnu korupciju mladih” i nepoštivanje Islamske Republike, a sve zato što je na Instagramu objavljivala ekstremno uređene fotografije svog lica, prenosi index.hr.

Zbog fotografija su je strani mediji prozvali “zombi Angelinom Jolie”, odnosno “iranskom Angelinom Jolie”, a u jednom trenutku na Instagramu ju je pratilo skoro pola miliona ljudi.

  • “Svaku novu fotografiju sve više uređujem da bude što smješnija. To je oblik izražavanja, oblik umjetnosti. Moji fanovi znaju da to nije moje pravo lice”, govorila je 2017. tinejdžerica.

    Prvobitne optužbe protiv nje uključivale su i bogohuljenje, poticanje na nasilje i sticanje prihoda neprimjerenim sredstvima, no od tih optužbi je oslobođena.

    Iranska državna televizija emitovala je njeno pokajanje krajem oktobra prošle godine, a snimka je izazvala veliko suosjećanje u javnosti. Njeni advokati sudu su podnijeli i medicinske nalaze koji pokazuju da je Sahar bolovala i od psihičkih bolesti te da je u posljednjih deset godina posjećivala psihijatrijske ustanove, no sud ju je svejedno odlučio kazniti s 10 godina zatvora.

  • U aprilu se u zatvoru zarazila i koronavirusom te je završila u bolnici zbog teškoća s disanjem.

    Sahar se i dalje nada pomilovanju pa nije htjela ništa komentarisati, piše The Guardian. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje