Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Interaktivna mapa: Pogledajte gdje se vaš grad nalazio prije nego što su postojali današnji kontinenti

Preuzmite sliku

Nova interaktivna mapa omogućuje vam da provjerite gdje se vaš rodni grad nalazio na planeti Zemlji u razdoblju od 750 miliona godina. 

Mapa prati promjene na planetu (poput razdvajanja kontinenata) od razdoblja prije 750 miliona godina do danas.

Razvio je bivši Googleov inženjer Ian Webster koristeći pri tome PALEOMAP mape koje je napravio geolog Christopher Scotese.

Webster kaže da mu je cilj bio na jednostavan način prikazati komplicirane naučne podatke kako bi svako ko poželi nešto naučiti o historiji planeta Zemlje to mogao lako iskoristiti.

  • Mapu možete pogledati ovdje. Kad je otvorite, u gornjem lijevom uglu možete upisati naziv svog rodnog grada (ili kojeg god drugog grada želite), a na izborniku iznad prikaza planeta možete izabrati vremenski period. 

    Prva moguća opcija je razdoblje od prije 750 miliona godina, nedugo nakon što su se počele razvijati prve alge u oceanima, a zadnja će vam omogućiti da vidite kako Zemlja trenutno izgleda.

    S desne strane imate opciju “skoka” u neke ključne trenutke u evoluciji života na Zemlji, primjerice prije 400 miliona godina kad su se pojavili prvi insekti. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,