Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ideje za ženska imena koja imaju latinske korijene

Preuzmite sliku

Razmišljate o savršenom ženskom imenu? Neka vam kao inspiracija posluži ovih osam imena koja dolaze iz latinskog jezika. Možda niste ni razmišljali o njihovom porijeklu, no većina ovih imena ne prestaje biti popularna. S razlogom…

Odabrati savršeno ime za bebu često nije laka odluka. Neki se budući roditelji priklanjaju modernim imenima, drugi strana imena koja su se udomaćila na našim prostorima, a treći biraju ‘ziheraške’ opcije pa odluka padne na neko od imena s ljestvica najpopularnijih. Prije konačne odluke dobro je pogledati porijeklo i značenje imena jer se ne kaže uzalud da nas ime određuje, zar ne?

Zapravo nerijetko ni ne znamo otkuda dolazi neko ime – biramo ga jer nam se, jednostavno, sviđa. Nama se tako sviđa sljedećih osam ženskim imena. Dosta ih je među popularnijima, no jeste li znali da vuku latinske korijene?

Veronika

Ime Veronika latinska je inačica riječi Berenika – a ono je pak nastalo od Pherenike ili Pheronike iz starogrčkog. Značenje ovog imena često se tumači kao ‘ona koja donosi pobjedu’, a Veronike se percipiraju kao osobe avanturističkog duha, one koje cijene slobodu i neovisnost, a nerijetko se pronalaze u umjetničkom području. Iskrene su, odane i dobre prijateljice koje potiču druge na najbolje.

Antonela

Antonela je žensko ime latinskog porijekla. Nastalo je od imena Antonio, a ženska verzija mu je još Nela, Antonija, Antonia, i tako dalje. Na osobe ovog imena lako se osloniti, a imaju i istančano oko za detalje. Međutim, često sumnjaju u svoje sposobnosti pa ih treba pogurati. Aktivne su i entuzijastične.

Vita

Vita je ime koje dolazi iz latinskog i znači ‘pobjednica’. Kao i Viktorije, i Vite su odlučne, Među prvih je sto imena po učestalosti, a krije snažnu simboliku jer označava život. I dok je Viktorija duži oblik ovog imena, Vito je muška verzija ovog upečatljivog i odvažnog imena.

Stela

Stela je žensko ime latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od latinskog stella što znači zvijezda, tako da se javlja i u verziji s dva slova ‘l’. Obično se smatra da su Stel(l)e odane, ozbiljne i stabilne, ali i sposobne i temeljite.

Lara

Dolazi od latinskih riječi “lar, laris” što je bio naziv za rimske kućne bogove. Stoga se tvrdi da ovo ime znači ‘zaštitnica’, a izdvojili smo ga zbog spomenutog latinskog korijena riječi.

Luna

Luna na latnskom znači Mjesec, a to su značenje preuzeli i španjolski, talijanski i francuski jezik. U rimskoj je mitologiji Luna bila božica Mjeseca, a ove je ime postalo popularno početkom ovog stoljeća, prenosi Žena.hr.

Paulina

Ime Paulina potječe od latinske riječi paullus – malen i radi se o ženskoj verziji imena ‘Paulus’ iz istog jezika. Ovo ime zapravo je starinsko ime koje ni danas ne izlazi iz mode. “Mala žena velikog srca”, s čime se često tumači ovo ime, voli uživati iz dana u dan, brinuti o sebi, ali i usrećiti druge. Voli izazove i znatiželjna je.

Adriana

Ovo pomalo zaboravljeno ime zapravo je zvučno i profinjeno. Radi se o ženskoj inačici imena Adrian, a znači onaj koji ‘dolazi iz mjesta Adrije’. Prema nekim mišljenjima, Adrijane su često umjetnice i pjesnikinje, dopadljive i komunikativne osobe. Vole ljepotu, ljude i prirodu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje