Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hvata li vas napad smijeha u neprikladnim situacijama? Evo zašto i kako to spriječiti

Preuzmite sliku

Sjećate li se školskih dana i učitelja koji zahtijevaju ‘apsolutnu tišinu u razredu’? Od 20 ili 30 učenika barem jedan baš u tom trenutku neće moći suzdržati smijeh, premda zna da takvo ponašanje nije pristojno.

Neki možda pamte i daleko nelagodnije situacije, poput npr. naleta smijeha u dvorani punoj tihih i ozbiljnih ljudi ili čak na sahrani… I premda nam smijanje u ozbiljnim ili čak traumatičnim situacijama stvara osjećaj srama i nelagode, stručnjaci kažu da je riječ o normalnoj reakciji te da ni slučajno ne znači da ste loša osoba ili da nemate empatije. Štaviše, to ni nije pravi smijeh već je samo obrambeni mehanizam koji tijelo pali ne bi li tako smanjilo doživljaj tjeskobe, straha ili nelagode, a postoji srećom i nekoliko načina da se spriječi ili bar prikrije.

1. Ugrizite se za usnicu

Lizanje ili grizenje usana, lagano kimanje glavom i fokus na pravilnom disanju; sve vam to može pomoći skrenuti misli sa smijeha, a ako ne pomogne možete si ugristi i unutrašnjost obraza ili se jako uštipnuti za ruku…

2. Palite i gasite hemijsku olovku

Nervozni se smijeh ne događa samo u tužnim, već i u ozbiljnim situacijama – na primjer u školi, na predavanju ili na poslu – a tada smijeh možete pokušati ‘blokirati’ paljenjem i gašenjem hemijske: usredotočite se samo na tu jednostavnu radnju i na zvuk ‘klikanja’.

 • 3. Izađite van na kratko

  Iako je odličan lijek za tugu, smijeh pred drugim ljudima koji u tom trenu iskazuju tugu nije ni primjeren ni društveno prihvatljiv. Ako se svejedno ne možete kontrolisati, smislite neku uvjerljivu ispriku da na kratko izađete: možete se na primjer praviti da ste nešto bitno zaboravili u autu i da morate na brzinu otići po to. A putem natrag se ‘skulirajte’.

  4. Usredotočite se na jednu boju u prostoriji

  Jedan od načina da zaustavite navalu smijanja je da preusmjerite fokus. Možete npr. zamisliti neku boju i pogledom je diskretno tražiti po prostoriji, a misli okupirajte i s brojanjem koliko se puta pojavljuje….

  5. Pjevajte ili ponavljajte neku radnju u sebi

  Recitovanje teksta neke pjesme u sebi praktičan je način da udaljite misli od svojih emocija i umanjite potrebu za smijanjem. Osim pjevanja, možete u glavi ponavljati neku radnju, npr. kuhanje nekog jela korak po korak, ili ponavljajte tablicu množenja. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,