Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hagelberg: Dati priliku i muškarcima da se brinu o svojoj djeci

Preuzmite sliku

“Očinstvo, njegovateljstvo i očinski dopust: Kritični koraci ka postizanju rodne ravnopravnosti u BiH“ bila je tema panel diskusije koja je održana danas u Historijskom muzeju BiH.

Cilj diskusije, koju je organizirala Ambasada Švedske u BiH u partnerstvu sa CARE International Balkan i Švedskim institutom, bio je istražiti ulogu muškaraca, a posebno očeva, u borbi za rodnu ravnopravnost.

U uvodnom izlaganju švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg je kazao da ljudska bića imaju ista prava i obaveze, stoga treba da imaju i iste mogućnosti, a briga o djeci je jedna od mogućnosti koju muškarci u prošlosti nisu mnogo koristili.

Podsjetio je da se tradicionalno, od žena očekivalo da brinu o djeci i kući, a da istovremeno imaju svoj posao, karijeru, ali da odgovornosti trebaju biti podijeljene.

Smatra da se društvo treba organizirati na način da pruži priliku i muškarcima da se brinu o svojoj djeci.

Švedska je 1974.godine ozakonila da muškarci imaju jednako pravo da koriste očinski dopust, što je bio važan korak u razvoju društva.

Za napredak je potrebno vrijeme, jer danas samo 25 posto očeva koristi očinski dopust i mi još  nismo dostigli jednakost od 50 posto – kazao je ambasador Hagelberg.

Mladi otac iz BiH s iskustvom korištenja roditeljskog dopusta Zlatko Abaspahić kaže da je htio da sa suprugom učestvuje, onoliko koliko može, u odgajanju djece, posebno u početnom periodu, kupanje, čišćenje, pranje bebe.

Provodio sam više vremena s bebom kako bi supruga poslije napornog poroda našla malo vremena za sebe, da se oporavi, izađe na kafu. Činjenica da od samog početka provodite puno vremena s djetetom, produbljuje emotivnu vezu djece i roditelja – smatra Abaspahić.

To mišljenje dijeli i psiholog i volonter kampanje „Muškarci za ravnopravnost“ Peter Breife. Kaže da dijete koje odrasta u sredini u kojoj ima interakciju s oba roditelja, razvija veće mentalne sposobnosti i dobija veći stimulans. Njegova emocionalna inteligencija je veća, „jednostavno djeca su samouvjerenija ukoliko ih odgajaju oba roditelja“.

Breife je podsjetio da su analize pokazale da muškarci zaista mogu da provedu vrijeme kod kuće uspješno odgajajući djecu, radeći i sve druge poslove koje dijele sa svojim partnerima.

U okviru panel diskusije otvorena je i izložba pod nazivom „Očevi u Švedskoj“ švedskog fotografa Johna Bavmanlooksa.

Cilj izložbe, kako je kazala direktorica CARE International Balkans Sumka Bučan, jeste da pokaže muškarce u situacijama gdje se brinu o djeci i to su uglavnom muškarci koji koriste roditeljsko odsustvo.

Mi smo to vidjeli kao priliku da promoviramo roditeljsko odsustvo i u BiH to zakon omogućava, ali jako mali broj njih koristi tu priliku, što žene na tržištu rada dovodi u tešku situaciju jer je za poslodavce „problem“ žena s djecom, ali ako bi i očevi uzimali roditeljski dopust, onda bi pred poslodavcima bili ravnopravni, a promijenila bi se i percepcija poslodavaca – naglasila je Bučan.

Izložba sa simpatičnim slikama očeva i malih beba bit će postavljena do 20. juna u Historijskom muzeju BiH, a Bučan je najavila i novu kampanju „BiH očevi“ i fotografski natječaj koji će uskoro biti pokrenut o toj  temi. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,