Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Gurmanski bonton: Znate li kako se pravilno reže i poslužuje sir?

Preuzmite sliku

Francuzi jedu sir u bilo koje doba dana: za doručak, kao međuobrok pa čak i za desert, uz čašu vina, umjesto kakvog kolača ili torte.

A da bismo mogli uživati u siru, francuski poznavatelji tvrde da je jedna od ključnih stvari posluživanje na odgovarajućoj temperaturi, kao i rezanje na pravilan način.

Sir bismo trebali izvaditi iz frižidera najmanje pola sata prije posluživanja, a rezati ga netom prije kako se ne bi osušio. Gulilica za sir koristan je alat za rezanje tvrđih sireva na listiće a za mekše će poslužiti noževi za meki sir ili žica. Lopatica se koristi za sireve koji se mrve tokom rezanja.

Po gurmanskom bontonu sir treba rezati tako da svako može okusiti sredinu, ali i rub sira uz koru. Pazite da sir na plati bude odvojen od suhomesnatih proizvoda kako ne bi poprimio njihov miris, a osjetljivim nosovima smetat će i ako ne režete svaki sir posebnim nožem. Također, bonton nalaže ako imate pred sobom trokut sira kojeg treba odrezati nikada mu nemojte izravnati špic.

 • Tvrdi, okrugli sirevi se režu poput torte, na ravne kriške potezom od sredine do vanjskog ruba. Najpraktičnije je najprije prepoloviti kolut jer ćete ga tako lakše ravnomjerno podijeliti.

  Meke sireve režite na ravne kriške od sredine do kore ili vanjskog ruba koje ne smiju biti tanje od centimetra. Ako sir izvana ima plijesan možete je prethodno zarezati da olakšate posao. Koru s plijesni svako će odrezati na svojem tanjuru.

  Trokutići topljenog sira najlakše se režu zajedno s folijom, koju naknadno odvojite.

  Sireve u obliku piramide ili čunja najlakše je narezati pomoću žice za rezanje – najbolje najprije na četvrtine, a potom na trokute. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,