Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Duže spavanje vikendom samo još više umara!

spavanje-nikend
Preuzmite sliku

Višak sna remeti naš ‘unutarnji sat’ i ritam, pa umjesto da se odmorimo, mozgu šaljemo kontradiktorne informacije, na što on ‘odgovara’ glavoboljom, nervozom i umorom.

spavanje-nikend

Jedva ste dočekali vikend i ne da vam se van iz kreveta? Želite nadoknaditi manjak sna stečen tokom radnog tjedna, ‘razvlačite’ se po krevetu, gasite alarm i cijeli dan provodite u pidžami.

Naizgled zvuči dobro, ali iako je vikend za mnoge jedini trenutak kada se mogu naspavati, to je vrlo pogrešna taktika, upozoravaju stručnjaci koji tvrde da smo zbog dužeg spavanja vikendima samo još više umorni.

Višak sna remeti naš ‘unutarnji sat’ i ritam na koji smo naviknuli tijekom radnog tjedna. Taj sat je, kažu stručnjaci, veoma važan jer nam daje do znanja kada treba spavati, jesti, probuditi se i obavljati ostale tjelesne funkcije. Ritam se ponavlja svaka 24 sata, pa ga prevelikom količinom sna i često smanjenom fizičkom aktivnošću tijekom vikenda potpuno zbunjujemo.

Umjesto da se zaista odmorimo i revitaliziramo, tijelu stvaramo dodatni stres i pojačavamo umor, zbog čega smo, kada ponovno počne radna sedmica, potpuno bezvoljni i imamo manjak energije. Stručnjaci upozoravaju da svakim remećenjem ritma mozgu šaljemo kontradiktorne informacije, na što on ‘odgovara’ glavoboljom, nervozom i umorom.

san-spavanje

Mnogo bolja je varijanta da vikendom ranije odete na spavanje, ali da se probudite u isto vrijeme kao radnim danom (san smijete produžiti za maksimalno pola sata) kako ne biste poremetili ‘unutarnji sat’. Tijelo će tako funkcionirati na uobičajen način i neće biti negativnih posljedica.

Istraživanje provedeno na nekoliko hiljada ljudi pokazalo je kako oni koji ne remete ritam radnog tjedna mnogo bolje funkcioniraju u uredu, kao i u međuljudskim te ljubavnim odnosima, imaju izoštreniju koncentraciju, efikasniji su, smireniji i bolje funkcioniraju u porodičnom i ljubavnom životu.

Magazin.hr / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: