Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica uočila da je ženska odjeća u igrici skuplja, za objašnjenje se javila Nintendu

Preuzmite sliku

Takozvani ružičasti porez (engl. pink tax) vidljiv je svuda. Žene neprestano ukazuju na nove primjere proizvoda na tržištu koji su namijenjeni ženama i skuplji su od onih koji se reklamiraju kao muški.

Osim što frustrira, produbljuje neravnopravnost spolova, a što je najgore, počinje već u ranoj fazi života kad djeca nisu ni upoznata sa složenim društvenim problemima koji ih čekaju.

Sedmogodišnja djevojčica Oakley to je i sama doživjela igrajući videoigru Animal Crossing na Nintendo Switchu. Kad je došlo vrijeme za kupnju nove odjeće, zbunila je činjenica da mora izdvojiti više “novca” nego njen brat. Svoju mamu Ashley je upitala zašto je to tako, ali ona nije znala što joj odgovoriti.

Djevojčica je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i poslati pismo megakorporaciji.

“Dragi Nintendo, zašto je Marijeva odjeća i obuća 3600 novčića jeftinija od haljine Princeze Peach u Animal Crossingu? Molim vas, popravite to. Bok, Oakley”, napisala je rukom i uz maminu pomoć poslala Nintendu.

Nakon što je priča postala viralna, mnogi su pohvalili potez sedmogodišnjakinje.

“Potpuno je u pravu”, “Wow, ni u igrama ne možeš izbjeći veći trošak jer si žensko. Bravo, Oakley”, “Mogu se samo nadati da bi moja kći jednako reagirala da uoči takav problem. Bravo za vaš odgoj”, “Kakvu divnu djevojčicu imate! Na pravom je putu”, pisali su na Facebook stranici Raising Brain, koju vodi mama Ashley Bobst.

“Oakley je vrlo snažna i svjesna mlada dama, puna empatije prema socijalnim problemima. Ona uviđa nepravdu i ne boji se to istaknuti jer smo moj suprug i ja vrlo otvoreni u stvarima za koje smatramo da nisu u redu. Kad nas djeca upozore da nešto nije u redu, ne utičemo na njihova stajališta, već im postavljamo pitanja poput: ‘Zašto mislite da je, a zašto da nije?’ Zanima nas i što bi oni željeli učiniti u vezi s tim”, ispričala je Ashley.

I sama Ashley je svjesna da je ružičasti porez velik problem koji je posvuda prisutan.

“Za predstavu smo trebali majice osnovnih boja. Sinovljeva je bila jeftinija od iste varijante namijenjene djevojčicama. Uvijek su se isticale i britvice, šamponi…”, smatra Ashley, koja svoje dvoje djece u dobi od 7 i 9 godina školuje kod kuće.

Angie iz firme Blue Tax Body + Care kaže da žene u prosjeku troše 1351 dolar više na proizvode koje koriste koji su slični muškima.

“To je velik problem, a postaje još veći kad uzmete u obzir da su žene i dalje u prosjeku plaćene 0.82 dolara za svaki 1 dolar koji zarade muškarci. Žene zarađuju manje, a plaćaju više. Većina ljudi nije svjesna da ružičasti porez postoji, ali kad ga jednom počnete tražiti, pronaći ćete ga svugdje: dude varalice, igračke, školski pribor, proizvodi za osobnu njegu, bezreceptni lijekovi…”, navodi Angie.

Njena firma podiže svijest o ovom problemu i pokušava se suprotstaviti ružičastom porezu. Svi njihovi proizvodi uključuju plavi porez od 13 posto, koji se svaki mjesec donira drugoj organizaciji koja se bavi promicanjem ravnopravnosti spolova.

“Dobra vijest je da se i vi možete suprotstaviti ružičastom porezu. Na osobnoj razini možete odbiti kupnju proizvoda koji koštaju više i odabrati proizvode firmi koje se zalažu za rodno neutralne cijene”, pojasnila je.

A ako želite učiniti više, možete poput Oakley s početka priče poslati pismo firmi koja diskriminira na temelju spola. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje