Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Danica Maksimović: Elektronski otpad koji bi završio na đubrištu recikliram kroz umjetnost

Preuzmite sliku

Kada se slikarska tehnika, stara više milenijuma, izvede slaganjem kablova, kondenzatora, grafičkih kartica, šrafova, sijalica i matičnih ploča nastaje “moderan mozaik“, tako niška umjetnica Danica Maksimović naziva svoja djela od elemenata računara, pametnih telefona i drugog elektronskog otpada. Za Anadolu Agency (AA) govori šta je podstaklo da pojedinačne elektronske komponente uklapa u savršene cjeline.

Poželjela je da reciklira pregorjelo napajanje za svoj računar, ali nije našla mjesto gdje to može da učini. Bila je rješena da elektronski otpad, koji šteti ekologiji i zdravlju ako se ne odlaže pravilno, ne baci u kontejner.

“Pošto se bavim slikarstvom, kreativnim poslom, došla mi je ideja da od toga napravim umjetnost“, kaže Maksimović, koja je Fakultet umjetnosti završila u Nišu, a master studije u Velikom Trnovu.

Kada je napajanje i još neke uređaje šrafcigerom rastavila na sitne dijelove, prepoznala je materijale i boje pogodne za portret. “Naslikala“ je Nikolu Teslu, rad koji upotpunjuju dva manja mozaika – “Sijalica“ i “Sunce“.

“Nazvala sam ga Eko-portret zato što ima tu ekološku ideju da recikliramo i ne zagađujemo životnu sredinu, a inspiracija mi je bio Tesla kao ličnost, kao čovjek, kao genije. Bio je Srbin koji je bez ikakve koristi za čovječanstvo uradio mnogo“, govori Danica.

Neki je smatraju začetnikom nove slikarske tehnike.

“Ove radove neki zovu instalacija, neki slika – zavisi od toga kako dožive moj moderan mozaik. Mozaik je stara tehnika, iz antike, a moderan je jer sam unijela nov materijal. To je elektronski otpad, koji bi završio na nekoj od deponija, recikliran kroz umjetnost. Koristim i epoksidnu smolu koja je takođe nov materijal na tržištu“, objašnjava Danica.

Da “moderan mozaik“ opčinjava mnoge saznala je nakon što je fotografije svojih radova objavila na društvenim mrežama. Pohvale su stizale iz cijele zemlje, a posebno su joj drage poruke iz rodne Gračanice. Ubrzo je došla i prva velika porudžbina – zaposleni u jednoj niškoj softverskoj firmi poželeli su njen rad u velikom formatu na zidu svojih prostorija.

“Kada smo stupili u kontakt, dogovorili smo se da na mozaiku budu znamenitosti Niša – poznate ličnosti, spomenici, trgovi… Napravila sam par skica i počela da radim“, govori umjetnica.

Na mozaik dimenzija 120 puta 80 centimetara stalo je više od dvadeset kilograma elektronskog otpada. Za Danicu Maksimović je cijelo ljeto bilo radno jer se ovom poslu posvetila puna četiri mjeseca. Dijelove je postavljala na podlogu od reciklirane plastike u iznajmljenoj garaži, a uređaje šrafcigerom rastavljala u svom ateljeu u stanu koji je, kaže, sve to vrijeme više ličio na majstorsku radionicu.

“Proces je jako dug i naporan. Prvo, fizički, za mene koja sam, da tako kažem, sićušne građe. Uraditi nešto ovako… Zbog težine materijala bila mi je potrebna pomoć ljudi koji su uvijek uz mene. Bez njih, ali i firme koja ga je naručila, ovaj rad ne bi ni postojao“, kaže Maksimović.

Pamti i neprospavanu noć.

”Kada se sve to sve nalijepi na podlogu, potrebno je samo da se preko svega izlije epoksidna smola s kojom je jako teško raditi jer je baš nepredvidiv materijal. Dežurali smo pored dok se sve nije steglo čitavu noć da budemo sigurni da neće biti mjehurića. Bilo je i nekih kriznih situacija kada je sve moglo da padne u vodu i propadne sav napor, pa sam još srećnija što je sve ispalo kako treba“, govori Maksimović.

A zadovoljni su i naručioci njenog mozaika.

“Vidjeli smo mozaik Tesle i bilo nam je interesantno kao nešto što spaja umjetnost i tehnologiju kojom se firma u kojoj radim bavi. Tu su matične ploče, ima raznih dijelova kompjutera – grafičke kartice, zvučne kartice… Gomila starih elektronskih komponenti koje završe negde na đubrištu ili prečesto pored puta ili u nekoj u šumi. Ovo je bilo dobra prilika da pokažemo da od starih uređaja može da se napravi nešto korisno i lijepo. Kako ko dođe u prostor, shvati koliko je impozantan rad koji smo dobili“, kaže Marko Herman iz softverske firme.

Danica Maksimović neće zapostaviti slikanje, ali planira da se posveti i usavršavanju “modernog mozaika“ koji je, kaže, tek otkrila. Prikuplja otpad iako u podrumu ima dovoljno elemenata za bar još jedan rad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje