Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Četiri mjesta koja morate posjetiti barem jednom u životu

Preuzmite sliku

Popularno

Zbog pandemije koronavirusa i neizvjesnosti koja ju prati teško je planirati bilo kakva putovanja. Ali postoje neka mjesta koja se isplati posjetiti barem jednom u životu, a čije je planiranje moguće započeti već sada.

1. Krstarenje oko Antarktike

Antarktika je najhladniji i najokrutniji planet na Zemlji, no svakako se nalazi na popisu mjesta koja treba posjetiti barem jednom u životu. Riječ je o vrlo skupom putovanju koje zna potrajati jednu do dvije sedmice. Obično započinje u gradu Ushuaia u Argentini, a tokom krstarenja obilazi se i Falklandsko otočje, otočje South Shetlands, Antarktički poluotok i slično, prenosi punkufer.hr.

 • Šta ćete zapravo vidjeti, ovisi o skupoći samog aranžmana, a moguće je posjetiti istraživačke postaje, ići na polarno ronjenje te opažati divlje životinje ovoga područja u njihovim staništima. Iako je riječ o skupom putovanju, ne možete ga bukirati kad god poželite. Mjesta na ovakvim krstarenjima obično se trebaju rezervisati godinu dana unaprijed.

  2. Potpuna pomrčina Sunca

  Jeste li ikada vidjeli potpunu pomrčinu sunca? Ako želite za svog života svjedočiti ovom spektakularnom prizoru kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje te na nekoliko minuta nestane dnevne svjetlosti – počnite planirati već sada.

 • Sljedeća potpuna pomrčina sunca vidjet će se u Čileu i Argentini 4. decembra 2020. Tačno godinu dana kasnije ona će se moći vidjeti u blizini otočja Shetland kod Antarktike, a u Exmouthu u Zapadnoj Australiji bit će vidljiva 20. aprila 2023.

  3. Krstarenje po Galapagosu

  Želite li opažati neobične vrste životinja u njihovu prirodnom staništu, otočje Galapagos jedan je od najboljih izbora. Ono je nadahnulo i Charlesa Darwina da osmisli teoriju evolucije. Iako ima dosta zainteresovanih za posjetu, turizam je ovdje ograničena djelatnost kako bi se što više očuvala priroda.

 • Ograničen je broj turista, ali i vrsta plovila s kojima se na njega pristaje. Upravo zato treba imati strpljenja i fleksibilnosti kada se rezervišu datumi za posjet. Najviše posjetilaca ima pak u julu i augustu.

  4. Afrički safari

  Niste bili na afričkom safariju, ako niste vidjeli veliku petorku uživo, odnosno lava, leoparda, slona, nosoroga i bizona. Najbolji način da vidite ove životinje osigurava vam posjeta kenijskom Masai Mara National Reserveu, ili Serengeti nacionalnom parku u Tanzaniji. Ako vam je pak cilj vidjeti planinske gorile, obavezno posjetite Ruandu i Ugandu. Put u Afriku, definitivno, treba isplanirati unaprijed. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,