Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bolesna djevojka ne želi nove organe ali želi dovršiti listu neispunjenih želja

Preuzmite sliku

Channan Petrides (22), kojoj su kad je bila stara samo tri mjeseca dijagnosticirali cističnu fibrozu, odbila je transplantaciju jetre i srca kako bi mogla dovršiti svoju listu neispunjenih želja.

 • djevojka-bolest-zelje3
 • Cistična fibroza je nasljedna bolest koja uzrokuje promjene u radu žlijezda s vanjskim lučenjem zbog čega su oštećeni mnogi organi, a najviše dišni, probavni i reproduktivni sustav. Oboljeli u prosjeku dožive 40 godina, no Channanino zdravlje se naglo pogoršalo kad je imala 19 godina.

  – Bila sam normalno dijete, voljela sam sport, izlazila s prijateljima, družila se. Kada sam mala 19 godina prekinula sam s tadašnjim dečkom i zbog stresa sam izgubila na težini. Otad je sve krenulo na gore, imala sam brojne infekcije, upalu pluća… – priča Channan.

  Djevojka je na nacionalnoj listi za transplantaciju organa od 2014. Međutim, odlučila se povući nakon što je doznala koji su mogući rizici, javlja Daily Mail.
  Umjesto mogućnosti da premine tijekom operacije koja bi joj trebala omogućiti duži život ili mogućnosti da joj zataje presađeni organi, Channan je odlučila vrijeme koje joj je preostalo iskoristiti na aktivnosti o kojima oduvijek sanja.

  Naime, čak i da transplantacija uspije morala bi zauvijek piti lijekove i bila bi ograničena u objavljanju mnogih stvari. Iako njenu odluku da odustane od operacije neki članovi obitelji isprva nisu dobro prihvatili, sada joj svi pomažu od ostvarenju želja.
  Do sada se provozala helikopterom iznad Londona, upoznala je nogometni tim West Hama te dobila autogram pjevača Eda Sheerana.

 • djevojka-bolest-zelje2
 • Na popisu neostvarenih želja su još odlazak na safari, vožnja u balonu, posjet Disneylandu i muzeju voštanih figura Madame Tussauds, velika rođendanska proslava…

  Ipak, najveća joj je želja prošetati crvenim tepihom na dodjeli nagrada Brit Awards. Otkad je tu želju objavila na Facebooku, više od 35.000 ljudi ju je dalje proslijedilo.

  – Dobila sam poruke podrške iz svih krajeva svijeta, od Afrike do Australije. Svakodnevna podrška pomaže mi da živim dalje – kazala je Channan kojoj je jedna od želja i educirati druge o cističnoj fibrozi. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje