Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

14 najvažnijih faza kojima nijedan roditelj ne može umaći

Preuzmite sliku

Svaka faza njihovog odrastanja znači nešto potpuno novo u vašem i njihovom životu, a svaka faza ovisi o onoj fazi prije toga – zato kada očekujete bebu već morate razmišljati o tome kako tu bebu pripremiti da odraste u čovjeka   

Novi život je fantastična avantura koja počinje još u utrobi u majke, a iako su roditelji skoncentrisani na dolazak bebe, morate biti svjesni da je potomak puno više od bebe. Da bebe brzo rastu, postaju dječica, kasnije malo veća djeca, nakon toga tinejdžeri, adolescenti, ljudi…a opet i dalje će to biti vaša djeca i vaša životna avantura s kojom ćete se nositi onako kako će to njihovo odrastanje zahtijevati.

Da, zahtijevati – jer svaka faza njihovog odrastanja znači nešto potpuno novo u vašem i njihovom životu.

Stoga ako ste već naučili mnogo toga o tome što vas očekuje u prvim mjesecima prinove koja stiže, bacite oko i na daljnje faze – jer oni raste brzinom munje, pa se i vaši osjećaji mijenjaju u skladu s tim.

Šta dakle očekivati od sebe:

Doba trudnoće

Već ste sigurno iskusile mnoge pomiješane osjećaje koji su se izmjenjivali – od sreće i straha, panike i slatkog iščekivanja svakog malog koračića razvoja svoje još uvijek nerođene bebice.

Prvi mjesec s bebom: Šok, strah, strahopoštovanje

S dolaskom bebe za vas je sve novo i koliko ste god znale, čitale, pitale, uvijek ima toliko novih pitanja na koje ne znate odgovore. Čak zapravo ni ne znate što to još sve ne znate, dok se ne suočite sa situacijama koja je za vas opet nova, jer sve je novo, i ovo nije avantura koja se može usporediti s novim poslom ili nekim novim projektom. Nova beba je jednostavno mnogo više od svega toga – to je odgovornost koja se ne može mjeriti s ničim, a opet, sve majke oko vas prošle su istu tu avanturu pa stoga jednim dijelom sebe uvijek znate da ste i vi sposobni za sve te novitete.  Koliko se god svaki dan nađete pred nekim novim izazovom.

Od prvog do trećeg mjeseca: Oči širom otvorene prema tom razdraganom čudu

Sada ste već prošli fazu kočenja od straha i neznanja. Sada ste konačno mama koja se može opustiti i uživati u svakom pokretu, osmjehu, gugutanju i maženju. Sa svojom bebom već naveliko komunicirate svojim jezikom i iz dana u dan uviđate da se iza tih slojeva bodića i pelena krije jedan mali čovjek sa svim svojim karakternim crtama. Ovo je doba u kojoj se vaša veza počinje graditi na čvrstim temeljima povezanosti. Sve ono što vaše novorođenče dosad nije toliko razumjelo i tražilo sada izlazi na vidjelo, i ta veza, ta obostrana povezanost postaje vaš najvažniji posao. Ako se beba smije, znate da radite dobar posao.

Od trećeg do sedmog mjeseca: Glavna uloga svog teatra

Život s bebom sada već postaje teatar s podijeljenim ulogama – svako je zadužen za svoju, a u cjelini imate predstavu koja je toliko slična, a opet toliko različita od svih ostalih. I sve ćete učiniti da vam vaša beba koja sada već kreće posvuda, podari onaj smijeh iz dubine trbuha. Sve se svodi na ljubav, uzajamnu komunikaciju i suživot pun osjećaja. Sve se vod na zadovoljenje najosnovnijih, a opet najvažniji potreba vas i vaše bebe.

Od sedmog do 12 mjeseca: Biograf i kustosica

U ovoj fazi sve je novo. Svaki novi dan piše nove scenarije, sve se stubokom mijenja od prvog samostalno sjedenja, prvih kretnji, početaka puzanja do prvih koraka. Ponuda i potražnja vaše bebe toliko se brzo izmjenjuju da vam se čini kao da svaki novi dan imate novo biće kojem morate prilagoditi svoj svijet. Scene u vaše domu sele se s kreveta na pod, sve što je opasno ide pod ključ pa opet, beba uvijek nađe neke nove detalje koji će joj okupirati misli. Vaša uloga sada je pun više od majke jer postajete osoba koja svaki dan mora imati pripremljene nove rekvizite za vašeg malog direktora.

 • mama-tata-beba
 • Između prve i druge godine: Vaš tajni agent

  Od buđenja do konačno lijeganja roditelji su u ovoj fazi policajci i zaštitari jer je vaše dijete sada toliko okretno i znatiželjno, a opet toliko nesvjesno opasnih posljedica svog djelovanja da vam se čini kao da u ovoj fazi ništa drugo ne činiti osim da pazite na svaki njihov pokret. A  opet, uvijek se potkrade neki pad, neko krivo skretanje i neka nova stvar koju su uzeli u ruku, a da ni sami ne znate kako. Mali James Bondovi spremni su na sve, a vi stalno morate smišljati načine kako biti barem korak ispred njih. Nije lako – jer njihova mogućnost da vas iznenade apsolutno je jača od njihovog straha da će učiniti nešto što bi im moglo nauditi.

  Od druge do treće godine: Sami svoji majstori

  Ovo je faza postavljanja pravila i granica, no znajte da će svako pravilo i svaku granicu vaše dijete pokušati zaobići na svoj način. Vi njih učite kako živjeti u suživotu, a oni sebe uče kako stvoriti svoj vlastiti svijet pravila i ograničenja. Pa iako kontradiktorno, vaš život sada teče već nekim ustaljenim tokom, ljubav je uzajamna i velika, no stiže i velika količina neizbježne ljutnje. Ovo je faza kada ste vi žandari, a vaš glavni alat je riječ “ne”. Iako je to faza učenja, njih to ljuti, pa svakodnevno morate balansirati između strpljivog objašnjavanja i dopuštanja odnosno nedopuštanja. Vaša je uloga sada jako teška, no ako sada postavite dobre temelje uzajamnog poštovanja koje neće narušavati ljutnja – ni vaša ni njihova – zbog pravila i granica, stvorit ćete jako dobro podlogu za ono što vas čeka u njihovoj tinejdžerskoj dobi. A to je jako važan podatak, jer iako sada možda još uvijek ne razmišljate o toj dobi svog djeteta morate znati da je odgoj u mladim godinama iznimno važan za njihove starije godine.

  Od treće do pete godine: Vaš najbolji prijatelji

  Ovo je faza stvaranja doživotnih uspomena i to na mnogim poljima života. Vaše je dijete sada biciklist, penjač, umjetnik, glazbenik, a svaka njihova rečenica započinje s pitanjem. To je faza u kojoj djeca uče o toliko mnogo stvari koja ih okružuju, ali i o odnosima koji se sada moraju postavljati na čvrste noge. Ovo je faza kada vi morate biti tu za svoje dijete 110 posto kako bi ono moglo steći apsolutno povjerenje u vas, a koje će se pokazati iznimno važnim u njihovim starijim godinama. Ako želite da vaše dijete u dobi adolescencije u vama vidi prijatelja i povjerenika, sada je vrijeme da ih tome podučite. Što god trebaju i što god pitaju budite tu uz njih i pokažite im da ćete vi i samo vi biti ti koji će imati tu ulogu u njihovom životu kada odrastu. Bez tabu, bez ignorisanja i prešućivanja.

  Sada je vrijeme da ih pripremite za to da ćete vi biti uz njih onda kada njihova pitanja i njihovi problemi postanu veći.

  Od pete do sedme godine: Prvo odvajanje

  Ovo je doba njihove prve velike samostalnost i njihovog prvog velikog odvajanja od vas koji ste im do sada bili najvažniji u životu. Odjednom postaju oni koji žele svoj život staviti u svoje ruke, pa iako roditeljima to može zvučati strašno veliko, dajte im pravo na tu samostalnost. Ako ste dosadašnje faze roditeljstva odradili kako treba, ova njihova prva samostalnost proteći će manje bolno i s manje problema. Budite tu, ali na maloj distanci čisto da im date dovoljno prostora da izgrađuju sebe u odnosu na druge.

  Od sedme do 10 godine: Organizacija i reorganizacija

  Iako su sada već prilično samostalni, a njihove aktivnosti – od školski zadataka do izvannastavnih aktivnosti, vi ste i dalje glavni organizator kompletnog obiteljskog života. A to jako često znači da će vaša organizacija tražiti sustavnu reorganizaciju samo zato što je vaše dijete još uvijek malo da bi se u toj mjeri brinulo samo za sebe. Možda će pokazivati dozu samostalnosti u odlascima i dolascima, ali vi ćete i dalje morati imati kompletan njihov raspored u glavi kako bi ih mogli podsjetiti na sve njihove planove. Oni su trenutno još uvijek prevelika djeca da bi o svemu tome brinuli sami.

  Od 10 do 12 godine: Životni treneri

  Dolaskom samostalnosti djeteta roditelji odjednom počinju gubiti kontrolu nad djetetom i iako je to dobra stvar, jer nitko ne želi tu veliku kontrolu nad svojim životom, djeca posebno, oni će i dalje trebati nekoga ko će ih potajno usmjeravati.

  Ignoriranjem ove važne faze djetetovog života mogli biste učiniti veliku štetu vašem odnosu, jer ćete morati znati odrediti umjerenu sredinu između toga da bude ili ne budete uz njih. To je faza jedne stresa kako za vas tako i za vaše dijete jer oni žele sve učiniti sami, a opet ne primjećuju zamke u koje se mogu dovesti. Vaš savjet neće poslušati, ali će se naljutiti ako upravo savjet izostane. Zato zaista morate biti oni životni treneri koji će uz pomoć pametnih trikova biti tu, a opet biti neprimijetni u njihovom životu.

  Zvuči teško, ali ne i nemoguće – samo ako svoju ulogu životnog trenera ne shvatite preozbiljno pa krene sa svakodnevnim lekcijama. Ne – njihova odrasla osobnost sada se stvara iz dana u dan pa stoga i vaše lekcije moraju biti periodične i usmjerene na svaki pojedinačni problem.

  Od 12 do 15 godine: Sami svoji majstori 2

  Vratite se na fazu od druge do treće godine, jer će zvučati isto samo će ovog puta u toj ulozi biti jedno veće dijete. Dakle, ovo je još jedna faza postavljanja pravila i granica, a roditelji s djetetom ove dobi imaju jedan veliki problem – razlučiti hoće li svom djetetu biti roditelji ili prijatelji. Pravi odgovor je – oboje. Teško je nametnuti sebi taj balans, no ako ćete pravila i granice postavljati strogo, a da njima ne poljuljate povjerenje vašeg djeteta koji se u ovoj dobi voli praviti da je velik, napravili ste distancu koja će se s vremenom samo povećavati. Biti pak samo prijatelj svom djetetu i ići mu niz dlaku s gomilom razumijevanja – također nije dobro jer dijete, u ovoj dobi posebno, treba strogu, ali pravednu ruku koja će ih uvesti u svijet odraslih.

  Balans između jednog i drugog možete pronaći u velikoj količini ljubavi koju ćete im pružati, a koja će im, iako oni ti ne bi tako možda glasno rekli, trebati više nego ikada.

 • roditelji-djeca-porodica
 • Od 15. do 18. godine: Faza odvajanja 2

  U ovoj fazi odrastanja roditeljima će trebati čelični živci vezan uz gotovo sve što će vaše dijete sada okupirati. Od školskih zadataka i priprema za daljnje školovanja, vannastavnih aktivnosti, društvenog života i izlazaka – sve će vas to prestravljivati jer vaše dijete još je uvijek vaše dijete, iako je ono, to znate vi, a ne i oni, još uvijek nije dovoljno zrelo biti veliko.
  Dakle, čelični živci i nada da ste svojim dosadašnjim odgojem uspjeli u svoje dijete usaditi sve one važne životne temelje s kojima će sada kao poluodrasle osobe bez kontrole svojih roditelja ostati “normalni”.

  Nakon punoljetnosti: Veza na daljinu

  Vrijeme odrastanja ne znači nužno i vrijeme konačno odvajanja, no čak i ako vaše dijete u ovoj dobi ostane živjeti s vama, čak i kada ga vi i dalje bude  smatrali svojim djetetom, vaš odnos sada će više ličiti na cimerstvo dvaju generacija. Postavljanje pravila i dalje će ostati važno, ali ne više zbog toga da dijete povedete na pravi put već zato da vaš suživot ostane prirodan i bez trzavica.
  Ukoliko pak vaše dijete sada zauvijek napusti vaš roditeljski dom, ostajte im stijena na koju će se uvijek moći osloniti. Ništa više i ništa manje od toga više ne možete učiniti. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,