Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tornada, strašne zime i prevrućeg ljeta pogađat će Sarajevo, Mostar, Tuzlu, Zagreb, Beograd…

zima-ljeto1
Preuzmite sliku

Popularno

Studija američkih stručnjaka objavljena u časopisu “Science” upozorava da bi globalno povećanje temperature do kraja 21. stoljeća moglo dovesti do velikih društvenih i kulturoloških promjena.

zima-ljeto1

Topljenje leda na Arktiku najsnažnije je od početka mjerenja, a led se ne može više obnoviti, to je nova prijetnja Evropi, koja bi se mogla suočiti s ekstremno hladnim zimama.

I posljednji izvještaj Komiteta za klimatske promjene BiH, koji je u finalnoj fazi izrade, donosi slična zapažanja. Ljeta u BiH su sušnija s temperaturama koje obaraju stoljetne rekorde i ovaj ekstremni poremećaj potvrda je da je trend globalnog zatopljenja na sjevernoj polulopti, pogotovo na Balkanu, nezaustavljiv.

“Istina, BiH ima značajne klimatske resurse. Činjenica je da su naše zime sve ekstremnije, iz njih prelazimo u ljeta s temperaturama višim od prosjeka. Imali smo nezapamćene suše i tri mala tornada” – tvrdi Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, te dodaje da ovo stoljeće BiH završava s klimatskim prilikama sličnim kao u Grčkoj, piše Dnevni avaz.

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je da zabrinjava promjena režima padavina koje pokazuju blagi trend porasta.

“U drugom Nacionalnom izvještaju o klimatskim promjenama u BiH konstatirano je da je posljednja decenija najtoplija od početka meteoroloških mjerenja. Imamo sve veće intenzitete padavina, ali i sve duže sušne periode. Zbog toga je efekt padavina sve lošiji, jer se naročito na brdskim područjima one brzo sliju s površine te ih sve manje ostaje u zemlji i podzemlju, što ima odraz i na poljoprivredu, vodoprivredu, elektroprivredu” – kazao je Majstorović te dodao da će se ovi trendovi sigurno nastaviti u dogledno vrijeme.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: