Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Razorni tornado u južnoj Italiji, naleti vjetra stižu i do BiH?! (VIDEO)

tornado-italija1
Preuzmite sliku

Popularno

Dvadesetak radnika je povrijeđeno, a jedan je nestao kada je snažna oluja zahvatila čeličanu ILVA u južnoj Italiji, dodatno ometajući rad u tvornici koju prati skandal sa zagađenjem okoliša. Kiša i jak vjetar zahvatili su cijeli region, a narednih dana očekuje se i pogoršanje vremenskih prilika.

tornado-italija1

Tornado koji je došao s mora pogodio je lučki grad Taranto, obarajući dimnjake čeličane i oštetivši skladišta, navodi njeno rukovodstvo u saopćenju, prenosi Reuters.

Ronioci su tragali za radnikom koji se vodio kao nestao nakon što se srušio lučki kran. Trojica ostalih radnika na kranu su spasena.

Najveća evropska čeličana već je ranije prekinula proizvodnju i suočena je s prijetnjom trajnog zatvaranja nakon što su sudski službenici u ovoj sedmici zaplijenili poluproizvode i čelik tokom istrage ekološkog skandala.

Dim s otrovnim česticama i otpad koji odlaže čeličana prouzrokovale su enormno visoku stopu obolijevanja od raka i bolesti respiratornog sistema u toj regiji. Rukovodstvo čeličane negira da su njene aktivnosti odgovorne za visoku stopu obolijevanja.

Ministar okoliša Corrado Clini insistirao je u srijedu da će vlada spasiti čeličanu, rekavši da bi njeno zatvaranje imalo katastrofalne posljedice po italijansku ekonomiju.

– Dovoditi u rizik proizvodnju u čeličani znači izazivanje domino efekta na ekonomskom i socijalnom polju. Ztvaranje ILVA-e u Tarantu predstavljalo bi veliku uslugu međunarodnoj konkurenciji, koja proizvodi čelik pod mnogo gorim ekološkim pravilima od naših, poručio je Clini u svom obraćanju parlamentu.

ILVA zapošljava oko 12.000 radnika i još 8.000 zavisi od njenog rada, u siromašnoj regij u kojoj je teško naći posao a stopa nezaposlenosti značajno je viša od nacionalnog prosjeka.

ILVA je proizvela 8,5 miliona tona čelika u 2011. godini, skoro 30 posto ukupne italijanske proizvodnje, a zabrinutost je u porastu zbog posljedica njenog zatvaranja na italijanski proizvodni sektor. Radnici iz tvornice za preradu čelika u blizini grada Genove u sjevernoj Italiji tvrde da će njihova tvornica opstati još samo četiri dana bez čelika iz Taranta.

Sudije su naredile hapšenje sedam osoba, uključujući i direktora kompanije koja kontroliše ILVA-u, pod sumnjom da su podmićivali zvaničnike da zataškaju obim zdravstvene i ekološke štete.

Čelništvo ILVA-e insistira da tvornica u potpunosti poštuje ekološke standarde i negira da njene aktivnosti izazivaju zdravstvene probleme među stanovništvom.

FENA / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: