Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Putovanja za Dž”: Novembarska posjeta evropskim metropolama već od 189 KM!

sol-azur
Preuzmite sliku

Popularno

Jedna agencija, šest evropskih metropola, uživajte u pokretu…

sol-azur

Poslije nezboravnog ljeta na Zakintosu, Tunisu i Španiji, “SOL Budžet” karavan se nastavlja. Iz agencije “Sol Azur i Buena Vista” su nam pripremili novembarska Party putovanja kulturnih uzdiz(s)anja u evropskim metropolama. Prag, Beč. Rim, Berlin, Istanbul ili Pariz, odaberite svoju destinaciju i budite dio novembarskog karavana u šest evropskih metropola.

PARIZ – Grad svjetlosti / Program

Grad svjetlosti, mode, kulture, romantike, provoda i odlične kuhinje. Pariz nije samo francuska, nego i prava kozmopolitska prijestolnica! Osim što je centar kulturnog, političkog, industrijskog i trgovačkog života cijele države, pored toga je i centar umjetnosti, mode i kulinarstva čitavoga svijeta.

paris 1

Pariz je jedan od rijetkih gradova na koji se može asocirati sa više od deset riječi: Tour Eiffel, Champs Elysees, Notre Dame, Moulin Rouge, Louvre, Seine, L'Arc de Triomphe, Pigale, Montmartre, Disneyland, itd. Osim toga, Pariz je glavni grad mode i parfema.

PRAG – Zlatni grad / Program

Prag kao glavni i najveći grad Češke, kulturno je i gospodarsko središte. Geografski leži u sredini Češke kotline na rijeci Vltavi, desnom pritoku Labe.

Zbog izvrsno očuvane srednjo-evropske arhitekture postao je, pogotovo nakon završetka hladnog rata, jedno od najpopularnijih srednjo-evropskih turističkih odredišta i omiljena lokacija za snimanje mnogih filmova s istorijskom tematikom. Zlatni Prag privlačio je turiste oduvijek, pa i onda kad je bio s one stranu željezne zavjese. Od srednjeg vijeka, govorilo se da je Prag jedan od najljepših gradova na svijetu, zato ga i zovu -zlatnim gradom. Stara gradska jezgra u kojoj se nalaze mnoge kulturne značajke su pod UNESCOvom zaštitom.

prag

Ono po čemu je Prag doista poznat je naravno pivo. To je standardno češko piće, a najpoznatija pivnica je kod Fleke. Što se tiče javnog prevoza, jako je dobar i jeftin – lokalni busevi, tramvaji, podzemne, rade većinom po cijeli dan i noć na svim relacijama. Taxi nudi iznimnu kvalitetu i jeftinu cijenu. Ono što vam je na raspolaganju su i brodice koje će vam uz prekrasan obilazak Vltave ponuditi dobar komfor, dobru hranu i veselu atmosferu.

Ako ste željni shoopinga, malo bolje i kvalitetnije stvari možete pronaći u samom središtu, a suvenire možete naći na svakom koraku. Kad god se odlučili posjetiti Prag, znajte da nećete požaliti, jer ipak je to grad uz široku kulturno-istorijsku baštinu izvrno mjesto i za provod.

Svi Putevi vode u RIM / Program

Mnoštvo turista preplavljuje Rim tokom cijele godine, no najugodnije je razdoblje za posjetu Rimu proljeće, jesen i zima. Antički Forum, Kolosej, Kapitol, Vatikan – Rim je prepun zanimljivih sadržaja.

Rim je jedan od najljepših gradova svijeta, a njegova istorija vjerojatno je najbogatija i najburnija od svih. No, jeste li znali da u Rimu postoji više od 900 crkvi? Da je rimska prvostolnica crkva Svetog Ivana Lateranskog (San Giovanni in Laterano), a ne crkva Svetog Petra

rim

Iznenađenjima tu nije kraj! Spomenimo i da je Panteon bio najveći crkveni hram do sredine 15. stoljeća, sve dok se nije izgradila firentinska katedrala, i da se svakog dana u Fontanu di Trevi baci novčića u vrijednosti više od 3.000 eura. Sve su to neke od zanimljivosti koje ovaj vječni grad čini privlačnim milionima turista iz cijelog svijeta.

Velike modne lance, poput Zare ili Diesela naći ćete na Via del Corso, 1,5 km duge ulice koja povezuje Piazza Venezia i Piazza del Popolo. Tamo se nalazi i Ferrarijeva flagship trgovina, kao i Swarovski.

Popusti su veliki i traju cijele godine, od 30% na više, a možete kupovati u Dieselu, Zegni, D&G-u, Feragamu, La Perli, Mandarina Ducku itd.

ISTANBUL – Spoj Istoka i Zapada / Program

Istanbul je savršen spoj Istoka i Zapada, prošlosti i sadašnjosti, kombinacije istočne kulture i zapadnog načina življenja. U istanbulskim se noćima obasjanim mjesečinom, između tvorničkih dimnjaka i prekrasnih palača bude neke od priča iz hiljadu i jedne noći…

istambul-most

Istanbul je i jedini grad na svijetu, smješten na dva kontinenta – Evropi i Aziji. Taj grad još i danas čuva dragocjenosti triju carstava u kojima je bio glavno političko i gospodarsko središte.

Privlači li vas taj grad suprotnosti? Želite li osjetiti čar prave velegradske vreve uz zaglušujuću buku uličnih prodavača i brodskih sirena iz gradske luke? Tada svakako posjetite Istanbul i pođite na kratak izlet brodom po Bosporu. Istanbul je centar trgovine, naročito Kapali Čaršija, koja privlači veliki broj turista iz cijelog svijeta, zašto nebi privukla i vas?

BERLIN – Centar moderne arhitekture / Program

Ako neki evropski grad ima zanimljivu priču, onda je to Berlin. Prebogata istorija, prepuna preokreta, uspona i padova, slave i poniženja, kao da izvire iza svakoga ugla. No, Berlin je mnogo više od istorijskih ostataka, to je grad gdje su arhitekti dobili maksimalnu slobodu u obnovi grada tokom prošloga stoljeća, a njihovo ‘igralište’ iz ruševina se pretvorilo u grad vrhunske moderne arhitekture koja je nevjerojatno dobro stopljena s tradicijom.

berlin

Berlin, ponovo otkrivena i ujedinjena prijestolnica Njemačke i Evrope, fascinira svojom veličinom i mnogim izuzetnim historijskim spomenicima. Smješten na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke i sa 3,5 miliona stanovnika spada u najveće gradove Evrope. Duga historija njemačkog naroda, nekad ponosna i slavna, a nekad tragična i tužna, najbolje se osjeća u Berlinu. Brojni posjetioci su oduševljeni znamenitostima iz vremena carskog Berlina, “ožiljcima” iz vremena nacizma i simbolima podjeljenog grada i naroda između kapitalističkog Zapada i komunističkog Istoka. Berlin je danas grad koji se ponosi modernom arhitekturom, jakom klupskom scenom i veoma mladim stanovništvom.

BEČ – Omiljeno turističko odredište / Program

Glavni i najveći grad Austrije, i jedna od devet austrijskih saveznih zemalja. Grad leži na obalama Dunava, 40 km od granice sa Slovačkom i slovačkog glavnog grada Bratislave. Ima oko 1,65 miliona stanovnika (petina stanovništva Austrije). Simbol Beča je katedrala sv. Stjepana, sjedište bečkog nadbiskupa.

bec

Beč je u svjetskim razmjerima odavno postao i omiljeno turističko odredište, ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim raskošnim kulturno-historijskim spomenicima iz doba Austro-Ugarske monarhije, raznolikoj kulturnoj ponudi i naslovu glazbene prijestolnice u kojoj su između ostalih živjeli i stvarali poznati muzičari kao što su Beethoven ili Mozart. U gradskom središtu (Innenstadt) nalazi se veličanstvena katedrala sv. Stjepana te brojni spomenici uvršteni na listu svjetske kulturne baštine.

U neposrednoj blizini su i Bečka državna opera (Wiener Staatsoper), ulica Kärntner Straße – najfrekventnija pješačka zona Austrije, poznati hoteli, kafane i slastičarnice kao i znameniti Ring – ulica Ringstraße, koja kao prsten okružuje središte grada. Od 1980. godine u Beču se razvila živahna i raznovrsna noćna scena s ugostiteljskim četvrtima, umjetničkim galerijama, noćnim klubovima, jazz barovima i priredbama svake vrste.

– Dodatne informacije vezane za ovaj novembarski karavan u evropske metropole može saznati putem privatnih porka na oficijelnoj FB fan prezentaciji ili putem kontakta na web portalu.

Nagradna igra: Ovdje

Sponzorisano / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: