Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi šokantni detalji slučaja koji je potresao Tuzlu: Uposlenici znali, a nisu prijavili slučaj silovanja u Domu za djecu

dom za djecu
Preuzmite sliku

Popularno

Nakon šokantne priče o silovanju devetogodišnje štićenice Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, koju je “Dnevni avaz” objavio prošle sedmice, došli smo u posjed presude dvojici maloljetnika za morbidno seksualno iživljavanje nad djevojčicom.

dom za djecu

Osim stravičnog slučaja kroz koji je djevojčica prolazila od decembra 2010. do kraja maja 2011. godine, još monstruoznije zvuči podatak da su za njeno zlostavljanje znala i druga djeca, njih više od deset, ali i nekoliko uposlenika Doma, koji to istražnim organima nisu prijavili odmah!

Stav direktora

Da su za slučaj čuli od druge djece još na samom početku zlostavljanja u januaru 2011. godine, potvrdile su, kao svjedoci u sudskom postupku, dvije odgajateljice, pedagog-psiholog, socijalni radnik i pedagog!

– Pedagogica nam je saopštila za slučaj u maju prošle godine, nakon što je nju o svemu obavijestila pedagogica škole koju je devetogodišnjakinja pohađala. Stravično je to što se dogodilo, ali mora se uzeti u obzir da je ovo ustanova koja odgaja izuzetno osjetljivu kategoriju djece. Mi smo do sada imali niz lažnih prijava od djece. Nakon detaljne provjere, sve je prijavljeno policiji, a uposlenici Doma ispitani su u MUP-u Tuzlanskog kantona – kaže Ibro Đozić, direktor Doma.

dom-za-djecu-nezbrinutu

Od izjava svjedoka doslovno se ledi krv u žilama. Presudom je utvrđeno da je stariji maloljetnik M. H., koji je u vrijeme silovanja devetogodišnjakinje imao 17 godina i sedam mjeseci, tjerao drugu djecu da mu oštećenu dovode u sobu, a nakon toga je svima prijetio da će ih pretući ako bilo kome šta kažu!

– U proljeće 2011. godine M. H. je došao u moju sobu i počeo me skidati i dirati po cijelom tijelu. Nakon toga imali smo seksualni odnos u kojem sam se osjećala uplašeno. Osjećala sam jake bolove. Dolazio je i u moju sobu i mojom četkicom za zube prao noge, a kasnije me tjerao da njome perem zube. Kada sam odbila, udario me nogom u leđa. Kasnije me tjerao na oralni seks – kaže se u dijelu šokantne ispovijesti devetogodišnjakinje pred sudom, koju su vještaci uzeli kao vjerodostojnu izjavu jer su sličnu priču potvrdila i mnoga druga djeca u Domu.

Desetak štićenika Doma doslovno je pod strahom od M. H. učestvovalo u šokantnom događaju, čuvajući stražu ispred sobe u kojoj je djevojčica silovana. I dok se M. H. u više navrata iživljavao nad nesretnom djevojčicom, presudom je utvrđeno da je mlađi maloljetnik A. Š. činio isto.

– M. H. i djevojčica ostajali su često sami u sobi i pričalo se u Domu da su radili razne stvari u sobi. Djevojčica je uvijek bila uplašena kada nas je M. H. slao po nju da je dovedemo u sobu – kazao je pred sudom jedan od dječaka koji je devetogodišnjakinju dovodio u sobu M. H.

Kazne za odgovorne

Istražni organi nakon ovog slučaja, koji tuzlanska javnost ne pamti, pokrenuli su istragu koja bi uskoro trebala kazniti odgovorne pojedince. Kazne očekuju i u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona, koje je odgovorno za ustanovu u kojoj se incident dogodio.

– Odmah po saznanju o ovom brutalnom događaju, zatražili smo od Centra za socijalni rad, koji je staratelj djevojčice, da nam dostavi kompletnu informaciju i dokumentaciju. Procesuiranje i krivična odgovornost neminovni su u ovom postupku, kada se provede istraga – kazao je Sead Hasić, ministar rada i socijalne politike u Vladi TK.

Presuda krivcima

Pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli, M. H. je osuđen na dvije godine maloljetničkog zatvora u julu ove godine, dok je A. Š. po istoj presudi dobio kaznu pojačane odgojne mjere i upućivanje u odgojno-popravni dom, u trajanju od jedne do pet godina, prema procjeni suda. Devetogodišnja djevojčica nakon horora koji je proživjela smještena je u Sigurnu kuću na području TK.

A. Muslimović / Dnevni avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: