Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Direktor tuzlanskog Doma za djecu Ibro Đozić podnio ostavku

dom za djecu dzozic
Preuzmite sliku

Popularno

Direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli Ibro Đozić podnio je ostavku nakon što je ”Dnevni avaz’‘ otkrio šokantnu priču o silovanju devetogodišnje djevojčice u ovoj ustanovi, a koja je dvije godine strogo skrivana od očiju javnosti

dom za djecu dzozic

Nakon događaja koji nas je sve zaista šokirao, Upravni odbor Doma za djecu održao je hitan sastanak i odlučio o smjeni direktora. On je sam podnio ostavku iz moralnih razloga, a na njegovo mjesto kao vršilac dužnosti direktora imenovana je Mirela Memić, uposlenica Doma na mjestu pedagoga, s petogodišnjim radnim iskustvom – kazao je Sead Hasić, ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi Tuzlanskog kantona.

Otkrićem užasne priče u kojoj su maloljetnici M. H. (17) i A. Š. (16) mjesecima silovali devetogodišnju štićenicu brojni drugi problemi u ovoj ustanovi polako počinju izlaziti na površinu. Riječ je o ponašanju dijela starijih maloljetnika u Domu, s kojim odgajatelji imaju ozbiljnih problema.

Sada je otkriveno da ima slučajeva u kojima dio štićenika često odbija poslušnost odgajateljima, a zabilježeno je i da su fizički nasrtali na uposlenike. Moramo ozbiljno izvršiti promjene i zavesti red u Domu, a takve pojedince prebaciti u popravne domove – kazao je ministar Hasić za Dnevni avaz.

Ostavka direktora Đozića, najvjerovatnije, neće biti jedina posljedica. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku TK istražuje i propuste ostalih uposlenika u ovom slučaju koji su znali za silovanje, ali ga nisu prijavili na vrijeme. Ukoliko se utvrde povrede radnih dužnosti, bez posla bi mogli ostati i pojedini odgajatelji, pedagozi, psiholozi i socijalni radnici.

Također, Tužilaštvo TK zatražilo je od MUP-a TK da provede istragu u slučaju silovanja, a ukoliko se utvrde propusti u radu, dio uposlenika mogao bi biti i krivično gonjen pred sudom u Tuzli.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: