Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zvizdić: Sve sam bliže odustajanju od kandidature, procedure koje su najavljene slabe SDA

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako je sve bliže odustajanju od kandidature za člana Predsjedništva BiH, odnosno da razmišlja o tome da se njegovo ime uopće ne nađe na listi potencijalnih kandidata SDA za člana kolektivnog šefa države.

“Ne mislim da je to u ovom trenutku za mene prioritet. Posvećen sam poslu i obavezama koje radim na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Moj cilj nije bio da poslije ove funkcije i odrađenog posla dobijem neku drugu funkciju, već mi je bio cilj da ostvarimo napredak BiH”, rekao je Zvizdić.

On je istakao da još uvijek unutar SDA nije definisana jasna procedura, a ni konačna lista preko koje će se birati kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH.

“Sami ste svjesni da se ta lista potencijalnih kandidata mijenja. Procedure koje su najavljene za mene nisu dovoljno efikasne, mislim da one slabe neophodno jedinstvo SDA i slabe ukupan kapacitet kandidata koji će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH”, kazao je Zvizdić gostujući na TV1.

Iz ovih razloga, kako kaže, sve je manje zainteresovan za tu funkciju i vrlo blizu je odluci da se njegovo ime uopće ne nađe na listi potencijalnih kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

“Zaista, ne bih volio učestvovati u procesu za koji sam uvjeren da će oslabiti SDA i na neki način kapacitet kandidata, a koji mora imati nepodijeljenu čvrstu podršku SDA. Ta podrška mora biti toliko snažna da on svojim autoritetom i programom te činjenicom da je prodržavni i proevropski usmjeren može privući glasove, ne samo SDA nego i svih građana BiH”, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da je slogan SDA i dalje “u jedinstvu je snaga” ističući kako još uvijek nije donio konačnu odluku o odustajanju od kandidature.

Podsjećamo, generalni sekretar SDA Halid Genjac nedavno je izjavio da su izvršene konsultacije s općinskim i kantonalnim organizacijama SDA te da je usaglašeno da se zakaže Konvencija SDA na kojoj će više od 400 stranačkih funkcionera imati priliku izabrati kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac i Šefik Džaferović spominju se kao imena koja bi se mogla naći na glasačkom listiću Stranke demokratske akcije (SDA), a na osnovu čega će SDA predložiti kandidata za člana Predsjedništva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,