Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Raditi na realizaciji ciljeva koji će BiH donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić i delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš sastali su se s izvjestiocem Bundestaga za Zapadni Balkan Adisom Ahmetovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je tom prilikom rekao kako su Ahmetovića upoznali o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovini za koju su ”konstatovali da je vrlo složena, puna izazova, ali su se na kraju složili da je neophodno što prije sve procese vratiti u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i zakona BiH, osigurati mir i stabilnost u BiH, što bi omogućilo dalji ekonomski razvoj, bolju socijalnu situaciju i što bi zaustavilo odlazak mladih, koji je po zajedničkom mišljenju jedan od ključnih i najvećih i političkih i makroekonomskih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina”.

”Mi znamo da Njemačka ima jednu vrstu dominantne i liderske pozicije u okviru Evropske unije (EU), zajedno s njenim evropskim partnerima i zbog toga očekujemo njen snažniji angažman na deeskalaciji situacije u BiH, kao i na čitavom Balkanu. Očekujemo konkretne odnose između zemalja Zapadnog Balkana koji su bazirani na međusobnom poštovanju, respektu, reciprocitetu, a unutar BiH da se zaista istinski držimo i dejtonske strukture i Dejtonskog mirovnog ugovora, Ustava BiH, važećih zakona i strategija BiH, a jedna važna strategija o kojoj smo govorili i upoznali Ahmetovića je Strategija vanjske politike BiH u kojoj su definisana dva ključna vanjsko-politička cilja – evropske integracije i NATO integracije”, rekao je Zvizdić.

Dodao je kako pozivaju da se vrate realizaciji tih ciljeva, koji će BiH donijeti mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.

Ahmetovića doživljavamo kao jednog iskrenog partnera koji nam u realizaciji takvih ciljeva, imajući u vidu snagu zemlje koju predstavlja, može značajno pomoći”, smatra Zvizdić.

Adis Ahmetović je rekao kako je danas tu u svojstvu izvjestioca Bundestaga za Zapadni Balkan, te da je prije dolaska u Sarajevo boravio u posjeti Srbiji gdje se uvjerio u ono što je vidio i ovdje i o čemu su se dogovorili na današnjem sastanku – da je Parlament najveći i najjači ustavni organ koji se mora poštivati i jačati.

”Jedini put Bosne i Hercegovine je pravi put ka EU. Na tom putu moramo zajedno i ujedinjenim snagama raditi i nastojati da ojačamo parlament i njegovo funkcionisanje”, rekao je Ahmetović.

Dodao je kako je drugi zajednički cilj pristup NATO-u, koji je veoma bitan jer je to ”osnova za saradnju BiH i EU u ovom jednom teškom vremenu u kojem se dešavaju razna politička previranja i prisutna je prilična nesigurnost i u Ukrajini i u BiH”.

“Moramo raditi na tome da postignemo taj cilj, a to je pristup NATO savezu“, mišljenje je Ahmetovića.

Istakao je kako su treća važna tačka izbori u oktobru.

Održavanje demokratskih izbora je dokaz da je Bosna i Hercegovina stabilna, mirna i demokratska zemlja, a to je ono što je najvažnije u ovom trenutku. Na tom putu Bosna i Hercegovina može računati na punu podršku EU, Njemačke, ali i visokog predstavnika“, rekao je Ahmetović.

Dodao je kako iz vida ne treba izostaviti ni situaciju koju je potrebno popraviti, a odnosi se na oblast socijalne nepravde, ekonomskog porasta i stvaranja bolje perspektive za mlade u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,