Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zvizdić: Formiranje novog svjetskog poretka, BiH mora realizirati dva najveća vanjskopolitička cilja

Preuzmite sliku

Geopolitička situacija u svijetu trenutno je obilježena agresijom Rusije na Ukrajinu i daljnjom okupacijom Gaze, što su dva sukoba koja će zasigurno odlučivati o novom svjetskom poretku.

U svemu tome, Bosna i Hercegovina mora naći svoje mjesto realizacijom njena dva ključna vanjskopolitička cilja – članstvom u Evropskoj uniji i NATO savezu.

To je danas u Sarajevu izjavio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govoreći o temi „Aktuelna politička situacija u i oko BiH, EU i NATO put BiH“ kao gost uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji nezavisne asocijacije intelektualaca „Krug 99“.

Među probosanskim političkim partijama i prijateljima Bosne i Hercegovine ne smije biti antizapadne retorike jer euroatlantske integracije BiH nemaju alternativu, kazao je također Zvizdić.

Kad je riječ o željenom ekonomskom razvitku Bosne i Hercegovine, najveći makroekonomski problem na tom putu je odlazak mladih obrazovanih kadrova. Njih bi u iseljavanju zaustavili i zadržali u vlastitoj zemlji njena politička stabilnost i pravna sigurnost.

U kontekstu situacije u regionu i odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama, Zvizdić naglašava da još politički egzistiraju osobe i hegemonistički projekti „iz devedesetih“, što narušava ukupne odnose na Balkanu.

Nasuprot tome, ima progresivnih i probosanskih snaga što žele mir i stabilnost iako drugi agresivno stvaraju medijsku a neistinitu sliku o nemogućnosti suživota na ovim prostorima.

Stoga stalno treba raditi na projektima koji će predstaviti region kao sigurno mjesto unutar evropskog prostora, poželjno za ulaganja, zaključuje Zvizdić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,