Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zima na Balkanu će biti natprosječno topla i bez snježnih padavina

Iako se u narednim danima najavljuje ekstremno hladan period koji će donijeti pad temperatura, “Accuweather” je u svojim predviđanja za zimu u objavio da će ove zime dominirati snažni vjetrovi i vlažno vrijeme, ali ne i sa snijegom. Za razliku od ostatka Evrope, Balkan će imati toplu zimu.

Sjeverni dijelovi Evrope suočavat će se s olujnim vjetrovima, poplavama i drugim problemima koje nevrijeme donosi. Isti rizik imaju i sjeverozapadni dijelovi Evrope, od Španije do Francuske. Ipak, temperature će biti iznad prosječnih. Oluje koje dolaze s Atlantika s toplim zrakom spriječit će prodor hladnog sibirskog zraka. Očekuje se dosta kiša, ali ne i snijega, dok će januar i februar biti većinom bez padavina.

Za Balkan se predviđa da će temperature biti više od prosječnih za zimski period te da će biti vrlo malo snijega. Ovo će uzrokovati veliki problem zimskoj sezoni na planinama. Jedino se mogu obradovati Alpe koje će imati snijega.

Ne očekuje se da će se ponoviti ekstremno hladni dani kao tokom prethodne zime.

U Poljskoj, Austriji i Češkoj se očekuju veće količine snijega u nekoliko navrata tokom januara i februara.

Kada je riječ o bližim prognozama vremena, nakon dužeg neobično toplog perioda u većem dijelu Evrope doći će do velike promjene već u sljedećoj sedmici, koju će izazvati hladni val s Arktika pa ćemo se pozdraviti sa sunčanim vremenom, piše Dnevni avaz.

Prema navodima “Severe Weather Europe”, hladni val stići će preko Skandinavije, a odatle će krenuti prema jugu i istočno-centralnoj Evropi, dok se očekuje da će na Balkan stići 25. oktobra.

Temperature će biti dosta niže, a krajem te sedmice može se očekivati i snijeg u nižim predjelima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje