Subota, 15. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
turkovic-sudjenje23
Preuzmite sliku

Zijadu Turkoviću 40, Milenku Lakiću 35 godina zatvora

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH danas je Zijadu Turkoviću i drugima izreklo je pravosnažnu presudu kojom je Turkoviću potvrđena kazna od 40 godina zatvora, a Milenko Lakić osuđen je na 35 godina.

Članovi ove grupe teretili su se za krivična djela neovlašteni promet droga, razbojništvo, iznude, pranje novca, ubistva, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, te neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i za pljačku 2,4 miliona KM u Kargo centru Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.

Vijeće za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je 1. avgusta 2014. godine drugostepenu presudu od 25. aprila u predmetu Zijad Turković i drugi kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda za Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Turkovića, Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića, a za Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Turković je proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima: neovlašten promet droga, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela ubistva, iznuda i pranje novca i s tim u vezi osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina.

Stjepanović je proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet droga i razbojništvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Muamer Zahitović proglašen je krivim za krivično djelo iznude i pranje novca, a osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, dok je Lakić proglašen krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pripremanje ubistva, a osuđen je na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Fadil Aljović proglašen je krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

(Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje