Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zenički rudari još u radničkom neposluhu: Ne tražimo ništa osim plata

Preuzmite sliku

Zenički rudari ni danas nisu sišli u svoje jamske pogone, a nakon prozivke i za drugu smjenu ponovo su se zaputili kući – potvrdio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Rudari su u radničkom neposluhu, u koji su stupili u četvrtak, 25. maja, već punih sedam dana.

“Nas ipak ima skoro 900, plus članovi naše porodice, a zadnji smo novac dobili još 19. aprila. Bila je to nepotpuna martovska plata, od koje su nam odbili rate kredita, ali ih nisu i uplatili bankama pa su nam banke ponovo uzele novac. Već je na naplatu stigla i druga rata, ljudima su blokirane i kartice”, kaže Avdić.

Proizvodni radnici, kako navodi, nisu prihvatili da potpišu anketne listiće koje su im iz menadžmenta preduzeća dostavili kako bi evidentirali ko želi raditi.

“To su potpisivali samo radnici koji su zaposleni u kancelarijama, ali jamske radnike niko ne može natjerati da rade bez plate”,  poručio je Avdić, pozvavši predstavnike Federalne vlade i JP EPBiH da im se obrate i saopšte šta su odlučili.

Zenički rudari, dodaje, imaju podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je najavio moguću radikalizaciju.

“Upravo sam se čuo s predsjednikom Sinanom Husićem, koji je najavio da će sutra na adrese Vlade FBiH i JP EPBiH poslati dopis te tražiti da se odrede o situaciji u RMU Zenica. Vjerovatno od ponedjeljka, 5. juna u svim rudnicima Koncerna EPBiH ponovo će biti organiziran jednosatni štrajk upozorenja. Mi ne tražimo ništa osim plata, koje su nam obavezni isplatiti na osnovu Kolektivnog ugovora i Ugovora o radu”, kaže Avdić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje