Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zemlje bivše Jugoslavije ponovo uspostavljaju zajedničku izložbu u muzeju Auschwitz-Birkenau

Preuzmite sliku

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Francuskoj i stalna predstavnica BiH pri UNESCO-u Bojana Kondić Panić potpisala je 25. januara 2024., zajedno sa ministrima kulture Crne Gore, Hrvatske, Srbije i stalnim predstavnicima pri UNESCO-u Slovenije i Sjeverne Makedonije, Sporazum o finansiranju ponovnog postavljanja zajedničke izložbe u Bloku 17 Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau.

Blok 17 bivšeg logora Auschwitz sagrađen je 1941. za smještaj sve većeg broja zatočenika njemačkih nacističkih koncentracijskih logora i logora istrebljenja.

Većina od 20.000 deportovanih iz Jugoslavije prošla je kroz Blok 17. Nakon što je Memorijal i muzej Auschwitz-Birkenau odlučio smjestiti nacionalne izložbe, Blok 17 postao je dom jugoslovenskog paviljona 1963. Međutim, nakon raspada Jugoslavije, taj paviljon je zatvoren i od 2009. bio je prazan.

Sporazum koji je potpisan obuhvata obnovu Bloka 17 i stvaranje nove stalne izložbe koja će biti strukturirana oko četiri teme – vrijeme i prostor, žrtve, počinitelji i saradnici, borci otpora, s fokusom na one koji su deportirani u Auschwitz kao rezultat nacističke politike progona tokom Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Ambasadorica Kondić-Panić je u kratkom obraćanju istakla značaj regionalne saradnje u tom segmentu, te izrazila zadovoljstvo što se i Bosna i Hercegovina pridružila toj koaliciji kako bi i na taj način doprinijela sjećanju i našoj odgovornosti prema budućim generacijama.

Također je naglasila kako će taj sporazum omogućiti provođenje te veoma simbolične inicijative, kako u smislu regionalnog dijaloga za mir i razumijevanje, tako i kao odavanje počasti žrtvama progona na teritoriji bivše Jugoslavije, posebno onim deportovanim u Auschwitz-Birkenau.

Potpisivanje Sporazuma upriličeno je u sjedištu UNESCO-a u Parizu, uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovala je glavna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay u svojstvu depozitara sporazuma, budući da su Memorijal i muzej Auschwitz-Birkenau od 1979. na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje