Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zdravstveni radnici u TK stupaju u štrajk: Zahtijevaju povećanje satnice za 0,5 KM

Preuzmite sliku

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK danas je održao press konferenciju na kojoj je zvanično potvrđeno kako će zdravstveni radnici sa područja Tuzlanskog kantona od 12. do 16. septembra stupiti u Štrajk upozorenja.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH sapćio je da ukoliko se ne ispuni njihov jedan jedini zahtjev do 16. septembra, a to je povećanje satnice rada sa 2,5 KM na 3 KM stupaju u generalni štrajk.

Najavljeni štrajk upozorenja od 12.do 19. septembra će biti u vremenu polusatne pauze za ručak. Za generalni štrajk najavljenje su drastičnije mjere pa čak i obustavu hladnog operativnog programa na UKC Tuzla.

Prema riječima Latifovića životni standard je u posljednjih nekoliko mjeseci drastično porastao te smatraju kako je njihov zahtjev opravdan pogotovo jer prema informacijama s kojima raspolaže Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK Vlada TK ima ima dovoljno novca da se njihov zahtjev ispuni.

Kako tvrde u Nezavisnom sindikatu zdravstva Federacije BiH, Vladi Tuzlanskog kantona su još u maju uputili zahtjev za usklađivanje satnice, a sve zbog inflacije i povećanja troškova života. Tvrde da su to uradili u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora i u skladu sa Zakonom o radu.

“Još uvijek nismo nikakav odgovor dobili od mjeseca maja. Danas nas optužuju da naši zahtjevi i najavljeni štrajk ima veze za predizbornom kamapnjom. što je nije istina. Zdravstvo u ovom trenutku ima najnižu satnicu od svih granskih sindikata na čitavoj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine” – kazao je Latifović.

Iz Vlade TK ranije su poručili da je do kraja godine na snazi već potipsani kolektivni ugovor iako nisu negirali da nema dovoljno novca da se udovolji zahtjevu zadrastvenih radnika za povećanjem satnice.

Osim što su najavili štrajk upozorenja i generalni štrajk Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK upozorio je i na zabrinjavajuće stanje u zdravstvenom sistemu s posebnom fokusom na nedostatak ljekara i medicinskih radnika te zastarjelu opremu zbog koje postoje liste čekanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje