Utorak, 25. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog politike prema Sirijskim izbjeglicama: Sol Azur & Buena Vista ukida sve aranžmane za Mađarsku do daljnjeg

Mađarska je na granici sa Srbijom već postavila ogradu sa bodljikavom žicom, nakon čega je donijela zakon prema kojem je njeno rezanje ili bilo kakvo uklanjanje kažnjivo, dok je premijer Viktor Orban najavio da je spreman graditi i ogradu  na granici Mađarske i Hrvatske.

 • madjarska-izbjeglice-sirija
 • Ovakve odluke izazvale su brone negativne reakije institucija EU, dok je Zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula izjavio da Evropa neće imati drugog izbora nego ozidati Mađarsku. U političkom smislu.

  Kako bi odali počast stradalim izbjeglicama i osudili ponašanje Mađarske prema ovoj ranjivoj kategoriji ljudi, sinoć su održani protestni skupovi ispred sjedišta Ambasade Mađarske u Beogradu, Skoplju i Sarajevu.

  – Ovo je velika evropska tragedija, nešto što izgleda kao početak umiranja evropske ideje koja je zasnovana na vjeri u jednakost i solidarnost među ljudima, u svojim izjavama jedinstveni su svi građani koji su izrazili ogorčenje prema politici ove države.

  Svoje ogorčenje i protest Mađarskoj zbog načina ophođenja prema izbeglicama sa Bliskog istoka pokazali su i vlasnici turističke agencije Sol Azur & Buena Vista koji su ukinuli sve aranžmane za Mađarsku i kako navode do daljnjeg neće raditi putovanja u ovu državu.

  solazur-22– Ogorčeni smo i duboko razočarani, od danas brišemo Mađarsku sa mape svih naših usputnih, turističkih, poslovnih i bilo kojih drugih putovanja. Organizovanih putovanja do daljnjeg neće biti. Sve dok Mađarka ne promjeni svoju politiku prema Sirijskim izbjeglicama sa našom agencijom neće biti moguće putovati u ovu zemlju za Novu godinu, 8. Mart, 1. Maj ili u bilo kojem drugom aranžmanu… Mi ne možemo da promjeno politiku Mađarske. Naša namjera je samo da pokažemo da nismo izgubili dušu i da postoje ljudi koji vrlo pažljivo i vrlo osjećajno gledaju sve što se dešava, iz agencije Sol Azur i Buena Vista za Tuzlanski.ba istakao je Enes Ibrahimagić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje