Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Završena Ljetna škola na Univerzitetu u Tuzli: Studenti pokazali zainteresovanost (FOTO)

Preuzmite sliku

Na Univerzitetu u Tuzli završena je Ljetna škola , koja je organizovana u okviru 21. Ljetnog univerziteta „LJUT 2016“ i projekta SCOPES „Osnivanje centra za inter i transdisciplinarna istraživanja na Univerzitetu u Tuzli“.

Međunarodna ljetna škola pod nazivom ”Metode kvalitativnih istraživanja i transdisciplinarna saradnja” trajala je od 06.06.2016 do 10.06.2016. godine.

Cilj Ljetne škole bio je osnažiti kapacitete 30 do 50 studenata i stručnjaka akademske i neakademske zajednice o primjeni metoda kvalitativnog istraživanja kroz pružene teoretske osnove i praktično primjenjivanje metode.

Prisutni studenti su tokom dana aktivno učestvovali u radu Ljetne škole, diskutujući i postavljajući pitanja predavačima, a rad u malim grupama je rezultirao povratnom informacijom o zainteresovanosti studenata za ovu vrstu istraživanja i o potrebi širenja znanja iz ove oblasti, sa posebnim akcentom na transdisciplinarnost i kvalitativna istraživanja. Svi prisutni su pokazali veliku motiviranost za nastavak rada tokom Ljetne škole, navode sa Univerziteta u Tuzli.

Ljetna škola se sastojala od predavanja, individualnih prezentacija i intenzivnih praktičnih seminara na teme koje su planirane kako bi studenti i ostali zainteresovani dobili osnovna znanja o kavalitativnom istraživanju i transdisciplinarnoj saradnji, kao i pisanja prijedloga projekata te diskusija i individualnih prezentacija.

Uspješna realizacija ljetne škole je od posebnog značaja za idejno rješenje uspostavljanja „Centra za za inter i transdisciplinarna istraživanja na Univerzitetu u Tuzli“, uzimajući u obzir činjenicu da nastoji da promovira različite discipline sa posebnim fokusom na metodološke aspekte, kako bi se dodatno podstakao razvoj naučnih istraživanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,