Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zaustaviti govor mržnje prije nego se dese tragične posljedice!

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović istakao je značaj i veličinu problema prisutnosti govora mržnje u BiH, kao i vrlo značajnu ulogu i odgovornost političara i medija.

To je naglasio u uvodnom obraćanju na konferenciji, koju je u Sarajevu pod nazivom “Borba protiv netolerancije i diskriminacije kroz borbu protiv govora mržnje – uloga parlamentaraca”, organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Iskazavši zadovoljstvo što su oba doma Parlamenta BiH, kao i entitetski parlamenti, usvajanjem istovjetnog teksta Deklaracije o osudi govora mržnje, između ostalog, pokazali postojanje svijesti da su politika i političari veoma često jedan od generatora govora mržnje, naglasio je da pred institucijama predstoji mnogo posla da se ova pojava u društvu BiH značajno smanji, prenosi Fena.

Magazinović, koji je član Međunarodne alijanse za borbu protiv mržnje, smatra da je ovo jedna od tema gdje ne smije biti razlika između vlasti i opozicije, odnosno da se treba osigurati zajedničko djelovanje  sa nevladinim sektorom i posebno sa medijima, kako bi se izbjegle negativne posljedice.

“Nadam se da se neće morati desiti incident, ili više njih, sa tragičnim posljedicama čiji je uzrok govor mržnje, da bi se svi koji su odgovorni dodatno uozbiljili u rješavanju ovog problema, veoma prisutnog u našem društvu”, rekao je Magazinović, zaključujući svoje izlaganje.Ova Konferencija Vijeća Evrope jedna je od aktivnosti u nizu kojima se pokušava podići svijest o problemu govora mržnje, posebno u politici i medijima te inicirati nova i efikasna rješenja za njegovo sprječavanje i kažnjavanje, saopćeno je iz SDP-a BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,