Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastava s ljiljanima i mjestima stradanja u BiH na ogradi suda u Hagu

Preuzmite sliku

Na ogradi ispred Mehanizma za krivične sudove u Hagu okačena je zastava Republike BiH. Na “ljiljanci” napisani su nazivi mjesta u BiH u kojima su počinjeni strašni zločini, ali Mladić za njih nije proglašen krivim.

Zastave su okačile preživjele žrtve genocida u Srebrenici, bivši logoraši, majke iz raznih bh. mjesta koje su izgubile svoje sinove, muževe, očeve. Kako javlja reporterka BIRN-a, većina njih kazali su kako se nadaju da će u drugim općina biti utvrđeno da se dogodio genocid. Neki su posebno isticali Prijedor i zločine koji su se tamo dogodili.

Tužilaštvo MMKS-a u Hagu je, referirajući se na prvostepenu presudu, predložilo Žalbenom vijeću da usvoje njihovu žalbu i Mladića proglase krivim po još jednoj tački optužnice za genocid u općinama – Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine.

Žalbe na prvostepenu presudu iznesene su u augustu 2020. godine, nakon dva odgađanja – prvi put zbog Mladićeve operacije, a drugi zbog pandemije koronavirusa, jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Den Haag, a što je dovelo i do prolongiranja izricanja konačne odluke u ovom predmetu u kojem je suđenje počelo 2012. godine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,