Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zamjenik reisu-l-uleme o incidentu u Vlasenici: Svojim primjerom trebamo pokazati da nas neće poremetiti

Preuzmite sliku

Zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković prokomentarisao je posljednje incidente koji su se dogodili i uznemirili povratnike u Vlasenici. Izrazio je nadu da će te provokacije brzo proći, te da neće poremetiti povratnike Bošnjake koji žele u miru i bez uznemiravanja da žive s komšijama.

“Nadamo se da svojim primjerom trebamo pokazati da nas neće poremetiti to uznemiravanje”, poručio je ef. Ljevaković i uz to uputio i čestitku za Božić svim pripadnicima pravoslavne vjere:

“Ovaj praznik provedite u miru i blagostanju.”

Zamjenik reisu-l-uleme danas prisustvuje obilježavanju godišnjice Gazi Husrev-begove medrese i tim povodom je izjavio da ova medresa  svim muslimanima ovog prostora jedno posebno izdanje.

“U ovoj školi smo bili nadahnuti najboljom naukom. Iz ove škole su izrastali pojedinci umnog i moralnog integriteta”, istaknuo je ef. Ljevaković.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu danas obilježava 487 godina neprekidnog rada i jedna je od najprestižnijih odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Medresu je podigao Gazi Husrev-beg, unuk sultana Bajazida II 1537. godine, a posebnom je čini i to što nikada nije prestala raditi, uprkos nekoliko ratova koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu kroz skoro pet stoljeća.

Gazi Husrev-begova medresa nije zatvarala vrata učenicima u Sarajevu čak ni tokom opsade grada i agresije na Bosnu i Hercgovinu u periodu 1992-1995.

Smještena u samom srcu Sarajeva, Gazi Husrev-begova medresa predstavlja i monumentalno naslijeđe. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,