Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zahirović: Nezadovoljni smo sistemom koji diskriminiše dio učenika

Preuzmite sliku

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti održali su jutros protest upozorenja ispred Prve osnovne škole u Srebrenici, izražavajući nezadovoljstvo nakon posljednjih dešavanja u u prostorijama škole gdje je proslavljena slava Sveti Sava, a nakon toga na društvenim mrežama pojavile su se fotografije učenika koji veličaju četnike.

Roditelji su bojkotovali samo jedan čas nastave, a nakon protesta su predali određene zahtjeve upravi škole, ali i drugim instancama i nadležnim institucijama.

– Roditelji su se okupili da izraze svoje nezadovoljstvo, ne samo povodom posljednjih dešavanja u Srebrenici, nego protiv sistema koji diskriminiše dio učenika ove škole. Naši zahtjevi su predati rukovodstvu škole i istovremeno će biti poslati na adrese svih relevantnih institucija. Tražimo utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole kako je uopće moglo doći do incidenta koji se desio. Zatim tražimo formiranje legalnog savjeta roditelja. Čak ni neki roditeljski sastanci nisu održavani. Predlažemo rukovodstvu škole da sjednemo za jedan stol, smirimo strasti, razgovaramo i otvorimo dijalog o tome da se u budućnosti slične stvari ne dešavaju, jer to nije garant budućnosti djece ovdje – kaže predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović.

Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović kaže da se posljednji događaji politizuju.

– Politika se uvlači u školu. Ovo je uvođenje politike u školu. I roditelji srpske djece su zabrinuti. Djeca su jutros morala proći kroz špalir. Jedan broj djece nije došao. Situacija treba da se smiri. Ako je bio neki problem da vidimo kako da ga riješimo, a ne na ovaj način. Zaista, najveći gubitnici su djeca. Kada do mene dođu zahtjevi roditelja vidjeću o čemu se radi. Uvijek smo za razgovor i dijalog – kaže Jovanović.

Nakon prostesta upozorenja u trajanju od jednog školskog časa, bošnjačka djeca su redovno nastavila s nastavom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,