Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zahiragić: Ako se prijedlog amandmana na Ustav FBiH ne donese, onda ćemo predložiti novi Ustav

Preuzmite sliku

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić obratio se danas javnosti nakon što većina delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH danas podnosi obrazložen prijedlog amandmana na Ustav Federacije BiH.

“Spremni smo se odreći u korist demokratije…”

“Ova situacija koja se desila sa suspenzijom Ustava od strane Christiana Schmidta bi našim amandmanom sada bila realizirana na način da Dom naroda ne bi morao potvrđivati tu vladu ni običnom većinom, a posebno ne većinom u kojoj mora biti tri petine od svakog naroda.

Na takav način smo unaprijedili sistem deblokade imenovanja Vlade Federacije BiH. Ako su stranke Trojke i HDZ-a dobronamjerni i ako su zaista protiv ovog amandmana kojeg je donio Schmidt, u najkraćem roku će ovakvu vrstu amandmana donijeti”, istaknuo je Zahiragić, dodajući da je SDA godinu dana upozoravala da amanadman Schmidta stupa na snagu, a da vladajuća većina nikad ništa nije uradila.

Ustavno-pravna komisija Doma naroda, ističe on, nikad se nije ni konstituisala.

“To vam pokazuje odnos svih, a prije svih Trojke, koja je lila krokodilske suze nad ovim amandmanima, a čeka da oni nastupe i da se pozicija HDZ-a dodatno učvrsti. Ovakva inicijativa dolazi iz Kluba Bošnjaka koji također ima tri petine Kluba na svojoj strani. Spremni smo se odreći u korist demokratije na takvu vrstu dominacije i spremni smo takvu vrstu ovlaštenja prenijeti na Predstavnički dom, a da mi svoje pravo konzumiramo kroz izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i tako učestvujemo u izboru Vlade FBiH.

Posebna je priča to što su ovim samim Schmidtovim ustavima asimetrična rješenja u entitetima Federacija BiH i RS, što je Schmidt do ove posljednje odluke bio predsjednik za Federaciju BiH, a o tome će SDA zauzeti stav u narednom periodu i podnijeti zahtjeve Schmidtu”, kazao je.

Naveo je da  očekuje od parlamentarne većine u oba doma da hitno krenu razmatrati, i u skladu s poslovnikom, sazovu sve sjednice koje su potrebne da se ovakva vrsta amandmana usvoji “eventualno do 1. maja, ako ne do tada, onda neposredno nakon toga”.

“Ustav FBiH trajno oštećen”

U tom slučaju Schmidtov amandman, ističe on, ne bi stupio na snagu do sljedećih izbora.

Ako to ne urade, Klub Bošnjaka u Parlamentu Federacije će predložiti novi Ustav Federacije BiH i tražit ćemo podršku oba doma Parlamenta Federacije BiH jer smatramo da je Ustav FBiH trajno oštećen s dvije intervencije Schmidta koje su vrlo upitne s aspekta njegovog prava da tako nešto radi, s aspekta povrede prava konstitutivnih naroda…

Želimo vjerovati da je gospodin Schmidt htio odblokirati Vladu Federacije BiH i da je u toj deblokadi sasvim slučajno propisao normu da takvu vladu mora potvrditi Dom naroda u kojem neće biti protiv najmanje tri petine i da to otklonimo”, istaknuo je Zahiragić.

Na kraju je rekao da želi vidjeti da vladajuće stranke pokažu da zaista žele odblokirati Vladu Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje