Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za sanaciju stepenica kod spomenika na banjalučkom Banj brdu 45.000 KM

Preuzmite sliku

Sanacija pristupnih stepenica kod spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu počet će ove sedmice, a radovi u vrijednosti oko 45.000 KM trebalo bi da budu završeni do 27. jula, kada se obilježava Dan ustanka protiv fašizma.

Sredstva za obnovu stepenica, koju će izvesti beogradska firma “Koto”, izdvojena su iz gradskog budžeta, saopšteno je iz Gradske uprave.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović, kaže da je tokom vremena došlo do oštećenja na spomeniku i pristupnim stepenicama.

“Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu nalazi se na spisku spomenika od interesa za BiH i njegovu obnovu mora odobriti Vlada RS, a potrebna su i velika sredstva da bi se to ostvarilo. Bez obzira na sve to, na inicijativu gradonačelnika, odlučili smo da obnovimo pristupne stepenice o trošku grada kako bi se omogućio nesmetan pristup spomeniku prilikom obilježavanja važnih historijskih datuma”, rekao je Keserović.

Olujno nevrijeme koje je polovinom decembra prošle godine zahvatilo najveći grad RS oštetilo je ovaj spomenik, zbog čega su nadležne službe izdale upozorenje da se izbjegava dio šetališta pored ovog zdanja.

Spomenik na Banj brdu, djelo vajara Antona Augustinčića, svečano je otkriven na Dan ustanka naroda BiH 27. jula 1961. godine. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: