Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Za koga cijela naredna sedmica može biti neradna?

Preuzmite sliku

Naredne sedmice poklopiće se Bajram i prvi neradni dan koji se prema zakonu koristi umjesto 1. maja, Praznika rada, koji pada u nedjelju.

Ukoliko se tako dogovore sa poslodavcima, zbog vjerskog i državnog praznika, radnici, po zakonu, imaju pravo da ne rade cijelu narednu sedmicu. U susret ovom prazniku rada – na društvenim mrežama apeli poput ovog: “Može li neko nešto da uradi povodom divljanja cijena? Pileći file 16,90 KM.” Tu su i fotografija maslinovog ulja lošijeg kvaliteta i cijene od 16 KM, uz komentar: “Nedavno sam ga platila 5.90!”

 • Danas se mnogima ne pjeva jer od rada ne mogu preživjeti. Oni sa državnog budžeta, koji, najvjerovatnije mogu, i u čijim firmama se poštuje zakon, narednu sedmicu će, možda i u cjelosti, iskoristiti za odmor.

  Zakonom o radu je propisano da ljudi za obilježavanje svojih vjerskih, tradicijskih, i drugih blagdana, mogu da koriste plaćeno ili neplaćeno odsustvo, maksimalno 4 dana u toku godine, 2 dana plaćeno, 2 dana neplaćeno. S obzirom na to da nam predstoji Bajram u narednom periodu mogu da koriste plaćeno, odnosno neplaćeno odsustvo kod svojih poslodavaca, u dogovoru sa poslodavcem je koji će to dani biti. Može se desiti da neradni dani nekome budu ponedjeljak, utorak srijeda i četvrtak, a ako bi neko uzeo neplaćeno onda najvjerovatnije i petak”, pojašnjava Ernis Imamović, pomoćnik federalnog ministra za oblasti rada, zaštite na radu i zapošljavanja.

  Zbog prijedloga da neradni dan bude i četvrtak, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić dobio je prijetnje smrću. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,