Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za deset godina SAD u BiH izručile deset osumnjičenih za ratne zločine

Preuzmite sliku

Više od 10 osumnjičenih za ratne zločine u protekloj deceniji otkriveno je, procesuirano i deportirano iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu da bi bili procesuirani od Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, među kojima su bili osumnjičeni svih nacionalnosti i oba spola.

Istaknuo je to nakon današnjeg susreta vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordane Tadić s predstavnicima Imigracijske i carinske službe SAD Michaelom MacQueenom i Michaelom McVickerom.

Susretu su prisustvovali i zamjenik rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH Izet Odobašić i rukovoditelj Odsjeka III u ovom odjelu Stanko Blagić, kao i Mark Shaffer iz Domovinske sigurnosti, rukovoditelj Jedinice za istrage počinitelja kršenja ljudskih prava i ratnih zločina.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Imigracijska i carinska služba Sjedinjenih Američkih Država, imaju dobru i kontinuiranu saradnju u otkrivanju, identificiranju i procesuiranju osoba koje su sudjelovale u ratnim zločinima, a uspjele su emigrirati u SAD nakon završetka rata u BiH.

Predstavnici dvaju institucija imaju zajedničku misiju i cilj a to je borba protiv nekažnjenosti i skrivanja osumnjičenih za ratne zločine, da zajedničkim ciljem da se svi osumnjičeni privedu pravdi, saopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje